Afternoon Tea i London – våra bästa tips!

Afternoon Tea är en brittisk klassiker. Vill du sippa te, champagne och njuta av goda bakverk? Passa på när du är i London! Utbudet av Afternoon Tea i olika utföranden och prisklasser är stort – här tipsar vi om våra favoriter. [Uppdaterad 2022-03-17]

Afternoon Tea i London

Afternoon Tea är en tradition som går tillbaka till tidigt 1800-tal. Att dricka te hade snabbt blivit populärt i Storbritannien, när hertiginnan Anna av Bedford kom på idén att införa ett mellanmål med te och lättare tilltugg på eftermiddagen.

Till en början tog hon sitt te med tilltugg på egen hand, men när hon började bjuda in vänner att dela testunden med henne, blev Afternoon Tea ett koncept i de högre samhällsklasserna.

Idag är Afternoon Tea en del av den brittiska folksjälen och ett stående inslag på restauranger, kaféer och hotell i London och i resten av landet. Att välja ut Londons bästa Afternoon Tea är ingen enkel affär. Vi nöjer oss med att tipsa om våra favoriter, tips som vi att även du skulle bli nöjd med.

En gemensam nämnare för Londons bästa Afternoon Tea är att du alltid bör boka i förväg för att vara säker på att få ett bord.

Afternoon Tea i London – boka på nätet

Via Londonkoll.se kan du boka några av Londons mest populära Afternoon Tea-sittningar direkt på nätet. Då har du din plats klar och du hittar inget lägre pris någon annanstans.

The Milestone

The Milestone tea

Populärt och hyllat. The Milestone har prisats av Afternoon Tea Awards. Njut av te och klassiska tillbehör som finger sandwiches, scones och macarons. Vegetariskt och glutenfritt? Fråga vid bokning.

Kryssning på Themsen

Te och kakor

Vad sägs om att sakta glida fram på Themsen och samtidigt smörja kråset med Afternoon Tea och goda tillbehör? Scones smakar sällan så gott som till sjöss. Ganska prisvärt är det också, från £40 per person.

The Rubens

Rubens Hotel champagne

Elegant tesalong nära Buckingham Palace. Mycket bra kvalitet på tillbehören, fantastiskt goda scones, smörgåsar och kakor. Har en kul specialmeny för barn från 5-11 år, som är mycket populär.

Populär kombo

Buckingham Palace

Här kommer ett till tips för dig som vill göra två brittiska klassiker på samma gång: kombinera en guidad rundtur i staden med Afternoon Tea på Rubens. Populär tur som ofta blir slutsåld, boka i tid.

Afternoon Tea i London – fler goda tips

The Langham

Palm Court i femstjärniga hotellet The Langham är en av Londons mest historiska platser för Afternoon Tea – man hävdar faktiskt att traditionen startade här för mer än 150 år sedan. Efter inspiration från hertiginnan Anna av Dorchester, får vi förmoda.

Palm Court är elegant, servicen är i absolut brittiskt toppklass, men stämningen är ändå avslappnad och vänlig. Det går utmärkt att ta med sig barn, om ni är en familj som reser tillsammans. Priset är £49 per person, eller £57 för en lite matigare High Tea.
» Läs mer här

Fortnum & Mason

Diamond Jubilee Tea Salon i varuhuset Fortnum & Mason är en port till den gamla världen, en tesalong där det verkligen känns som att tiden står stilla.

Dessutom har man kanske det största och bästa utbudet av tesorter. Servitörerna är duktiga på att tipsa om teval och berättar gärna hur du ska dofta och sippa på teet på rätt sätt.

Priset är £70 per person, men det blir några pund dyrare om du vill testa något av de finare teerna.
» Läs mer här

Claridge’s

Även Claridge's är en riktigt klassiker. Hotellet har – precis som The Langham – serverat Afternoon Tea i över 150 år. Och man tar traditionen på största allvar: en teexpert letar upp de finaste teerna världen över och jobbar tillsammans med chefskocken för att dryck och mat ska matcha varandra så bra som möjligt.

På Claridge's försöker man inte utveckla några nymodigheter, utan teet ackompanjeras av de klassiska tillbehören: varma scones, små smörgåsar och söta bakverk. Levande musik underhåller i bakgrunden.
» Läs mer här

Ting i Shangri-La at the Shard

Om du vill njuta av ditt te på ett lyxhotell, men i en annorlunda och mer samtida form än på de gamla finhotellen, då är Ting ett utmärkt val.

Restaurangen tillhör hotellet Shangri-La i skyskrapan The Shard, och fantastiska vyer över London ingår i priset. Priset är £65, men då tillkommer champagne.
» Läs mer här

Hotel Café Royal

I Oscar Wilde Bar på fina gamla hotellet Café Royal serveras ett av Londons bästa Afternoon Tea.

Lokalen är fantastiskt vacker och både te och tillbehör smakar väldigt gott. Priset är £65 eller £75 med ett glas champagne.
» Läs mer här

The Ritz

Att rangordna vilket av Londons lyxhotell som har den bästa servicen, det är såklart vanskligt. Men klart är att personalen i spegel- och guldkantade Palm Court Salon på The Ritz är i absolut toppklass.

Här har man förfinat konsten att få gästerna att känna sig hemma och avslappnade, trots hotellets lyxiga elegans och anrika traditioner. Klädkod gäller, precis som på en del andra restauranger som serverar Afternoon Tea i London, och mjuk musik från piano och harpa spelar i bakgrunden.

The Ritz har Storbritanniens enda certifierade te-sommelier, så tesorterna är extremt noggrant utvalda. Tillbehören är de klassiska och väntade – men mycket vällagade.

På The Ritz serveras Afternoon Tea fem gånger om dagen, första sittningen är 11.30 och den sista 19.30. Priset startar på £67 för vuxna och £40 för barn.
» Läs mer här

Kensington Palace Orangery

Testund i skön slottsmiljö! Kensington Palace Orangery är en vacker restaurang med imponerande pelare och välvda tak – och en stor terrass som är ett måste om vädret tillåter.

Priset för Afternoon Tea startar på rimliga £34 för den enklaste menyn.
» Läs mer här

Brown’s Hotel

English Tea Room i Brown's Hotel dukar upp en av Londons allra bästa Afternoon Teas, man har fått pris för sin goda kvalitet. Här finns sjutton teer att välja på, däribland husets egen blend, att njuta tillsammans med smörgåsar på pinfärskt bröd, scones och småkakor.

Välj bitar av nybakade tårtor från en serveringsvagn. Ingen billig testund, men väldigt bra. Priset startar på £65 eller £75 med ett glas champagne.
» Läs mer här

OXO Restaurant

Takrestaurangen i OXO Tower är alltid ett tips, oavsett om det är för lunch, middag, drinkar – eller Afternoon Tea. Här smuttar du på ditt te med fantastisk utsikt över Themsen och St Paul's Cathedral på andra sidan floden. Hyggliga priser: £35 för vuxna (lägg till £10 för champagne) och £16 för barn.
» Läs mer här

Scoff & Banter Tea Rooms

Behöver du en paus i shoppingen, sikta på Scoff & Banter Tea Rooms vid Oxford Street. Här serveras traditionell Afternoon Tea i en snygg restaurang, men med rimligare prislapp än på många andra ställen.

En meny där champagne ingår kostar £42.50. Restaurangen finns i Radisson Blue Ewardian Berkshire.
» Läs mer här

Här hittar du våra tips

The Ritz

The Ritz

Kensington Orangery Restaurant

Kensington Orangery Restaurant

Claridge's

Claridge's

Grosvenor House

Grosvenor House

The Milestone

The Milestone

The Rubens

The Rubens

The Langham

The Langham

Fortnum & Mason

Fortnum & Mason

Ting Shangri-La at The Shard

Ting Shangri-La at The Shard

Hotel Café Royal

Hotel Café Royal

Brown's Hotel

Brown's Hotel

OXO Tower Restaurant

OXO Tower Restaurant

Scoff & Banter Oxford Street

Scoff & Banter Oxford Street

Vett & etikett

Afternoon Tea är egentligen en ganska enkel historia, men eftersom det är en tradition från överklassen så finns det ibland farhågor om att man kan göra bort sig. Det kan man inte.

Om du är osäker är det bara att fråga, servitörerna är vana vid nybörjare och berättar gärna om både tesmaker, hur länge teet ska dra och om de olika tillbehören.

Egentligen finns bara en sak att tänka på i förväg – kontrollera om det finns en klädkod. Om du tar Afternoon Tea på någon av de riktigt klassiska – och eleganta – restaurangerna, så är det vanligt att det ställs krav på gästernas klädsel. Vissa har förbud mot shorts eller sneakers, andra kräver kavaj. Kolla när du bokar.

Grädde och sylt i rätt ordning

Grädde eller sylt först? Frågan tas på skämtsamt allvar i Storbritannien. I vissa delar av landet anser man att du ska ha den tjocka grädden, clotted cream, först på din scone och sedan sylt ovanpå, andra menar att man ska göra precis tvärtom. Hur du väljer att göra är helt upp till dig. Det finns inget rätt eller fel, egentligen.

Mjölk först eller sist?

Frågan om när mjölken ska hällas i koppen är en het potatis. Traditionen säger att mjölken ska hällas i sist, på teet. Så gör överklassen och den metoden används av de flesta britter. Men förklaringen till varför mjölken hälls på sist har nog inte många koll på.

Förr i tiden användes porslin som var så skört att det kunde spricka om hett te hälldes direkt i koppen. Därför hälldes mjölken i först. När överklassen och de som hade det ekonomiskt bra ställt började köpa dyrt porslin av god kvalitet, kunde teet hällas direkt i koppen utan risk för att porslinet skulle gå sönder. Därmed blev det en statusmarkör att hälla i mjölken sist och det började anses vara det korrekta sättet. Ett synsätt som lever kvar än idag.

Men att hälla i mjölken sist är klokt av en annan anledning – helt enkelt för att det då är lättare att se så att man får rätt mängd.

Londons bästa Afternoon Tea – filmklipp

Här får du en liten försmak innan du reser till London. I filmen finns några av de restauranger som serverar Londons bästa Afternoon Tea. Kolla innan du bokar!

Boka Afternoon Tea på nätet

Här finns tips på Afternoon Tea och guidade turer i London där det klassiska tedrickandet ingår: