Borough Market – Londons äldsta och bästa matmarknad

Borough Market är en pärla, en av våra absoluta favoriter i den stora staden. Dofter, smaker, historia och traditioner trängs i gångarna intill London Bridge. [Uppdaterad 2022-03-17]

Borough Market - matmarknad i London

Borough Market har i runt tusen år försett Londonborna med grönsaker, bröd, kött, ostar och delikatesser. I nuvarande form har den funnit sedan 1754.

Marknaden har haft sina nedgångar, men är idag mer levande och mer populär än på länge.

Londonborna åker hit för att köpa närodlade grönsaker, lokalt fångad fisk och kött från gårdar med hållbart tänk.

För den som besöker London är Borough Market främst en plats att äta och dricka på. I och runt marknaden finns småföretag och restauranger som serverar några av stadens absolut bästa smaker.

Är du mer sugen på något sött, eller kanske delikatesser att köpa med hem, finns ett stor utbud av bakverk, godis, ostar och drycker.

På den här sidan berättar vi om några av våra favoriter i Borough Market. Följ våra råd och testa själv. Men det finns också ett snabbt och trevligt sätt att få koll på marknaden och dess utbud.

Boka en guidad tur av marknaden

London Food Tours har en guidad mattur som till största delen kretsar kring Borough Market. Vi har testat turen och rekommenderar den verkligen. Värt varenda pund och det ingår massor av mat.

Lunch på Borough Market

Fish!

Restaurangen har en egen fiskhandlare i Kingston Upon Thames som ser till att Fish! alltid har fisk och skaldjur av bästa kvalitet. Här serveras en av de bästa Fish & Chips du kan hitta i London. Du kan sitta ned och äta i restaurangen, då kostar en Fish & Chips (gjord på torsk) £22.95. Beställer du samma rätt i restaurangens lilla take away-lucka, går den på £12.95. Ät och njut medan du strosar runt på marknaden.

Porteña

Argentinsk gatumat som smakar fantastiskt till mycket överkomliga priser. Ett givet lunchtips är tre empañadas (sydamerikanska piroger) och en öl för cirka £10.

The Ginger Pig

Säg efter oss: ”Sausage roll, please”. Upprepa orden vid disken på The Ginger Pig, bestäm vilken smak du vill ha, och vänta på ditt livs godaste korvlunch. Korven är bastant och fet, lindad i smörigast möjliga smördeg. Smakar oerhört bra.

Brindisa

När vi ändå är inne på korv, måste vi tipsa om Brindisas chorizo roll. Grillad chorizo serverad i ciabattabröd med Pimiento del piquillo-chili och ruccola. Bland det den godaste gatumat som finns i London, enligt Time Out. Vi håller med.

Missa inte

Bread Ahead

Fyllda munkar som man kan dö för. Eller mer troligt dö av – om man äter för många.

Monmouth Coffee

Kanske Londons bästa kaffe. Passar perfekt till en munk från Bread Ahead.

Whirld

Toffee är lika mycket Storbritannien som drottningen, fotboll och gin. På Borough Market köper du hemgjord, vansinnigt god, toffee från Whirld. Föredrar du fudge eller nougat, så finns det också. Perfekt present, dessutom.

Bästa dag att besöka marknaden

Onsdagar och torsdagar brukar vara trevligast. Marknaden är i full gång, men det är inte lika trångt som det kan bli fredag och lördag. Om du måste gå på en lördag, rekommenderas att komma tidigt.

Öppettider på Borough Market

Måndag: 10:00 – 17:00 (begränsad marknad)
Tisdag: 10:00 – 17:00 (begränsad marknad)
Onsdag: 10:00 – 17:00 (normal marknad)
Torsdag: 10:00 – 17:00 (normal marknad)
Fredag: 10:00 – 18:00 (normal marknad)
Lördag: 8:00 – 17:00 (normal marknad)

Notera att marknaden alltså är stängd på söndagar. Ett undantag finns och det är under julhandeln i december, då är det öppet även på söndagar.

Tänk också på att även om marknaden är stängd, så har många av restaurangerna, barerna och kaféerna vid marknaden ändå öppet.

På måndag och tisdag är inte alla försäljare på plats, men mycket är ändå öppet. Beger du dig till marknaden för att äta, är det mesta öppet.

Hitta till Borough Market