Visitor Oyster Card – smart kort för Londons kollektivtrafik

Visitor Oyster Card är ett måste för Londonresenären. Kortet låter dig resa till lägsta möjliga pris på all kollektivtrafik i London. Tänk på att du måste beställa kortet i förväg, innan du reser. Visitor Oyster Card går inte att köpa på plats.

Visitor Oyster Card

London är så stort till ytan att du måste ta dig fram med kollektivtrafik eller taxi i staden. Även om du är van att promenera långt, brukar London visa sig för vidsträckt. Man måste helt enkelt ta tunnelbana eller buss ibland.

Tur då att stadens transportmyndighet tagit fram ett kort för kollektivtrafiken, speciellt för tillfälliga besökare. Ett kort som gör det betydligt billigare att resa runt i London och som dessutom ger dig rabatter på annat.

Visitor Oyster Card är turisternas motsvarighet till Londonbornas klassiska Oyster Card.

Du kan naturligtvis använda ett vanligt Oyster Card också, men då missar du de rabatter som ingår i Visitor Oyster Card och du måste fixa kortet på plats i London efter att du har landat.

Visitor Oyster Card skickas hem till dig innan resan och kan börja användas direkt när du kommer fram. Om du tar tunnelbanan från Heathrow eller tåget från Gatwick är du redo att åka utan att behöva köa för att köpa biljett.

Beställ Visitor Oyster Card

Beställ kortet innan du reser till London, annars går du miste om chansen att resa billigt med stadens kollektivtrafik. Att köpa kort och biljetter på plats är betydligt dyrare.

Fördelar med Visitor Oyster Card

  • Kortet använder så kallad ”Pay as you go”-taxa, vilket blir betydligt billigare än att köpa enstaka biljetter.
  • Kortet har ett dagligt tak som sätter stopp för hur mycket du kan göra av med. Du kan exempelvis resa hur mycket du vill i Zon 1 och Zon 2 under ett dygn och inte betala mer än £7.20 (aktuellt pris januari 2020). Som jämförelse kostar en enda resa om du betalar kontant, hela £4.90.

Rabatter med kortet

Visitor Oyster Card ger också – förutom billigare kollektivtrafik – rabatter på andra saker en besökare kan ha nytta av. Några exempel är:

  • Rabatt på Circular Cruises sightseeingkryssningar på Themsen.
  • Rabatt på vissa muséer, upp till 25 procent.
  • 26 procents rabatt på kabinbanan Emirates Air Line
  • 15 procent rabatt på inköp på M&M World.
  • Rabatt på deltatande restauranger och kaféer.

Notera att rabatter och erbjudanden ändras löpande. Exakt vad som ingår, framgår av bokningssidan.

Här gäller Visitor Oyster Card

Du kan använda kortet på bussar, tunnelbana, Docklands Light Railway (DLR), pendeltåget TfL Rail och flodbussar på Themsen.

Så här beställer du kortet

Du köper det via Visit Britain på den här sidan och väljer hur mycket pengar som ska laddas på kortet.

En fingervisning kan vara £15 för två dagars vistelse och £30 för fyra dagar. Om du landar på Gatwick och tänker ta Gatwick Express in till London, tänk på att en enkelresa kostar £19.90 (januari 2020), så då får du ladda upp kredit så att det täcker den resan.

Kortet skickas sedan hem till dig. Notera att du INTE kan köpa ett Visitor Oyster Pass i London, utan bara på nätet innan du reser.

Fylla på och få tillbaka

Du behöver inte vara rädd för att lägga på för mycket pengar. Saldot försvinner aldrig, det finns inget sista användnings-datum, så du kan använda det på kommande Londonresor, eller låta vänner eller familjemedlemmar ta över kortet.

Vill du ha pengarna återbetalda finns det flera sätt att göra det på. Antingen på plats i London eller via post i efterhand.

Behöver du lägga till mer pengar på kortet när du är i London, går det att göra i alla tunnelbanestationer, i besökscenter och i fler än 4000 affärer i staden.

Viktigt att tänka på

Du håller kortet mot den gula avläsaren vid spärrarna på tunnelbanan när du går in och gör samma sak när du lämnar stationen, då ser systemet till att rätt taxa alltid dras.

På bussar och spårvagnar håller du däremot bara kortet mot läsaren vid påstigning – aldrig vid avstigning – eftersom de resorna har en fast avgift.

Film – så funkar kortet

Visitor Oyster Card – beställ här

Beställ kortet innan du reser till London, annars går du miste om chansen att resa billigt med stadens kollektivtrafik. Att köpa kort och biljetter på plats är betydligt dyrare.

(Sidan uppdaterades 2020-01-14)