Visitor Oyster Card – smart kort för Londons kollektivtrafik

Visitor Oyster Card är ett måste för Londonresenären. Kortet låter dig resa till lägsta möjliga pris på all kollektivtrafik i London. Tänk på att du måste beställa kortet i förväg, innan du reser. Visitor Oyster Card går inte att köpa på plats. [Uppdaterad 2022-03-16]

Visitor Oyster Card

London är så stort till ytan att du måste ta dig fram med kollektivtrafik eller taxi i staden. Även om du är van att promenera långt, brukar London visa sig för vidsträckt. Man måste helt enkelt ta tunnelbana eller buss ibland.

Tur då att stadens transportmyndighet tagit fram ett kort för kollektivtrafiken, speciellt för tillfälliga besökare. Ett kort som gör det betydligt billigare att resa runt i London och som dessutom ger dig rabatter på annat.

Visitor Oyster Card är turisternas motsvarighet till Londonbornas klassiska Oyster Card.

Du kan naturligtvis köpa ett vanligt Oyster Card också, men det blir dyrare och du måste fixa det på plats i London efter att du har landat. Dessutom går det numera att blippa in sig i kollektivtrafiken med ett vanligt betalkort, läs mer om det på sidan om kollektivtrafik i London, men Visitor Oyster Card har ändå sina fördelar för besökare från andra länder.

Visitor Oyster Card skickas hem till dig innan resan och kan börja användas direkt när du kommer fram. Om du tar tunnelbanan från Heathrow eller tåget från Gatwick är du redo att åka direkt, utan att behöva köa för att köpa biljett.

Beställ Visitor Oyster Card

Beställ kortet innan du reser till London, annars går du miste om chansen att resa billigt med stadens kollektivtrafik. Att köpa kort och biljetter på plats är betydligt dyrare.

Fördelar med Visitor Oyster Card

Kortet använder så kallad ”Pay as you go”-taxa, vilket blir betydligt billigare än att köpa enstaka biljetter.

Kortet har ett dagligt tak som sätter stopp för hur mycket du kan göra av med. Du kan exempelvis resa hur mycket du vill i Zon 1 och Zon 2 under ett dygn och inte betala mer än £7.70 (aktuellt pris mars 2022).

Rabatter med kortet

Visitor Oyster Card ger också – förutom billigare kollektivtrafik – rabatter på andra saker en besökare kan ha nytta av. Några exempel är:

  • Rabatt på Thames Clippers sightseeingkryssningar på Themsen.
  • Rabatt på vissa muséer.
  • Rabatt på kabinbanan Emirates Air Line.

Notera att rabatter och erbjudanden ändras löpande. Exakt vad som ingår, framgår av bokningssidan.

Här gäller Visitor Oyster Card

Du kan använda kortet på bussar, tunnelbana, Docklands Light Railway (DLR), pendeltåget TfL Rail och flodbussar på Themsen.

Så här beställer du kortet

Du köper det via Visit Britain på den här sidan och väljer hur mycket pengar som ska laddas på kortet.

En fingervisning kan vara att £30 räcker till en tur/retur-resa med tunnelbana från Heathrow och för att åka kollektivtrafik i centrala London i 1-2 dagar.

Kortet skickas sedan hem till dig. Notera att du INTE kan köpa ett Visitor Oyster Pass i London, utan bara på nätet innan du reser.

Fylla på och få tillbaka

Du behöver inte oroa dig över att lägga på för mycket pengar. Saldot försvinner aldrig, det finns inget sista användnings-datum, så du kan använda det på kommande Londonresor, eller låta vänner eller familjemedlemmar ta över kortet.

Vill du ha pengarna återbetalda finns det flera sätt att göra det på. Antingen på plats i London eller via post i efterhand.

Behöver du lägga till mer pengar på kortet när du är i London, går det att göra i alla tunnelbanestationer, i besökscenter och i fler än 4000 affärer i staden.

Viktigt att tänka på

Du håller kortet mot den gula avläsaren vid spärrarna på tunnelbanan när du går in och gör samma sak när du lämnar stationen, då ser systemet till att rätt taxa alltid dras.

På bussar och spårvagnar håller du däremot bara kortet mot läsaren vid påstigning – aldrig vid avstigning – eftersom de resorna har en fast avgift.

» Beställ kortet på den här sidan