Pubar i London – våra tips!

Pubar i London ligger oss varmt om hjärtat. Vi älskar den brittiska pubtraditionen och slinker gärna in på en pub för en pint öl. Eller tre. Här finns allt du vill veta om Londons pubar – och vi tipsar om våra favoriter. [Uppdaterad 2022-03-15]

Bästa pubar i London - våra tips

London har pubar i nästan varenda hörn, känns det som. Trots att den brittiska pubkrisen – vi berättar mer om den längre ner på sidan – har tvingat massor av pubar att stänga, finns det fortfarande många kvar.

Eftersom London är en så stor stad, är det sannolikt att du helt enkelt väljer en pub på bekvämt avstånd från ditt hotell eller en som ligger i närheten av där ni varit under dagen.

Inget fel i det. Men! Det finns pubar i London som är värda en omväg, som förtjänar en resa med tunnelbanan tvärs över staden. Historiska, charmiga, knasiga pubar – pubar som har historier att berätta. Den här sidan handlar om dom.

Psst! Boka en guidad pubrunda

Här kommer ett tips för dig som vill veta mer om Londons pubar: Ta en guidad pubtur! Turen går i Dickens fotstpår från Southwark till West End och har höga betyg av tidigare deltagare. Vi rekommenderar den verkligen. Är du sugen på mer? Kolla in den här guidade mat-turen också, en av Londons bästa om du frågar oss:

Londons bästa pubar – våra tips

Notera att det här är Londonkolls favoriter och inget facit. Det finns givetvis massor av fantastiska pubar i London som inte är med på den här listan.

Blackfriars Pub

Tvärs över gatan från stationen Blackfriars, står ett litet hus lika vackert som ensamt. En tårtbitsformad Art Noveau-pärla som rymmer en annorlunda pub där väggarna är fyllda av väggmosaiker och reliefer som visar svartmunkarnas liv. Lokalen är liten, men får du sittplats kan du bli kvar hela kvällen.
Adress: 174 Queen Victoria St
Webbplats

The Churchill’s Arms

Ett måste om du är i Notting Hill. Puben i sig är trevlig, men det är utomhusdekorationerna som gjort den till en kändis. Sommartid lägger ägaren runt 25 000 pund på att formligen täcka byggnaden i blommor och grönska. Runt jultid kläs puben med över 20 000 lampor. Maten förtjänar några ord: Sedan 25 år tillbaka är det här faktiskt en thairestaurang kombinerad med engelsk pub. Så glöm Fish & Chips och pajer, men gå gärna hit och ät en god Pad Gai Himmaparn. Skölj ned med en ale. Bra priser på maten.
Adress: 119 Kensington Church Street
Webbplats

The Cross Keys

West End är kul på många sätt, men det klassiskt brittiska har effektivt fördrivits från turisternas favoritstadsdel. Med några undantag. Ett sådan är The Cross Keys, en murrig, späckad, knasig pub helt utan röd tråd i inredningen. Temat måste vara ”More is More”. Riktigt bra priser med tanke på läget i en annars dyr del av London.
Adress: 31 Endell Street, Covent Garden
Webbplats

The Dog and Duck

Välkänt vattenhål i Soho där författaren George Orwell brukade festa. På senare tid har Madonna besökt puben. Viktorianskt vacker lokal och ett givet stopp när du är törstig i Soho.
Adress: 18 Bateman Street
Webbplats

The George Inn

Om du är i närheten av London Bridge finns två måsten: ett besök på ständigt charmiga matmarknaden Borough Market följt av en pint på uråldriga The George Inn. Puben ägs av National Trust for Places of Historic Interest or Natural Beauty, en medlemsorganisation som arbetar för att bevara byggnader och landsbygd. The George Inn är National Trusts enda pub, vilket säger mycket om lokalens historiska värde. Puben är, med råge, den äldsta i London. Anorna sträcker sig tillbaka till medeltiden, även om lokalen byggts om under årens lopp.
Adress: 75-77 Borough High Street, Southwark
Webbplats

Hoop & Toy

Det här stället brukar man inte hitta på några topplistor över Londons bästa pubar. Men tro oss, här kommer du att trivas. Personalen är, ovanligt, trevlig och stämningen väldigt avslappnad. Klassisk brittisk mat med Shepherd’s Pie, Steak & Ale Pie och Sunday Roast. Besök Hoop & Toy när du varit på museum, puben ligger nära såväl Natural History Museum och Science Museum som Victoria & Albert Museum.
Adress: 34 Thurloe Place
Webbplats

The Nag’s Head

Ligger inte långt från Harrods och shopping, men känns som en helt annan värld. Gammalt, brokigt och mysigt. Mobiltelefoner är förbjudna!
Adress: 53 Kinnerton Street
Webbplats

The Sherlock Holmes

Okej, det här är lite av en turistfälla. Men vi tar med den ändå, för alla som gillar Londons smartaste detektiv. Och vem gör inte det? Puben är lite kul, med ett genomgående tema av öl och maträtter döpta efter Sherlock Holmes och Dr Watson. Puben har till och med ett litet rum, skyddat av en glasruta, som föreställer arbetsrummet på 221B Baker Street. Smit in på en lunch på väg till eller från Trafalgar Square.
Adress: 10 Northumberland Street
Webbplats

Ye Olde Cheschire Cheese

Charles Dickens, Mark Twain, Alfred Tennyson och Sir Arthur Conan Doyle har alla haft den här historiska puben med det märkliga namnet, på Fleet Street, som sitt vattenhål. Ye Olde Cheschire Cheese grundades troligen 1538, men strök med i den stora branden 1666. Dagens pub byggdes upp efter branden. Det är trångt, lågt i tak, familjärt och trevligt. Obs! Ska inte förväxlas med puben med det snarlika namnet ”Cheshire Cheese” närmare Towern. Den puben har en hemsida, det har inte den här. Låt dig inte luras.
Adress: 145 Fleet St
Webbplats


Vett och etikett på brittiska pubar

Åldersgränsen för att dricka alkohol är 18 år. Ta med dig ID-kort om du ser ung ut.

Reglerna är inte många, pubar är avslappnade ställen där man gör lite som man vill. Men det finns några tips att tänka på:

  • På traditionella pubar beställer du från baren, det gäller ofta även maten. Men inte alltid. Fråga när du beställer din dryck. Ett undantag från att alltid beställa dryck i baren är när du väl sitter ner och äter, då kan du be en servitör om påfyllning.
  • Det är ofta trångt vid bardiskarna, därför uppskattas det om en person beställer åt ett sällskap. Då slipper ni ta upp plats i onödan.
  • Träng dig aldrig före i kön, det leder bara till dålig stämning. Vänta på din tur, bartendern brukar ha bra koll.
  • Sugen på Guinness? Beställ den först, före andra drycker, med tanke på den långa tapptiden.
  • Du behöver inte lämna dricks, om du inte vill.

Öppettider

Pubar är inga nattklubbar och den som inte varit i Storbritannien tidigare kan bli förvånad över hur tidigt de stänger.

Vanliga öppettider är 11.00–23.00 från måndag till lördag och 12.00 till 22.30 på söndagar, även om lokala avvikelser förekommer. Exakt vilka tider som gäller, beror på serveringstillståndet.

Sista beställningen sker i regel tio minuter innan stängning och markeras med klingandet i en klocka eller ett muntligt utrop.


Vilken öl ska jag dricka?

Bra fråga! Det är inte lika enkelt som i andra länder, Storbritannien har en egen öltradition som kräver viss förklaring. En riktigt bra grej är att många pubar låter dig provsmaka innan du beställer.

Ale

Det här är ”riktig öl” för en engelsman. Real Ale innefattar traditionella Ales från England, Skottland eller Wales och de vanligaste märkena i pumparna är Fuller’s London Pride, Bombardier och Young’s. Ale är ofta ganska alkoholsvag, oftast från cirka 3,7 till 5 procent.

Stout

Svart som natten, men god som tusan. Guinness är den mest kända stouten, men det finns andra alternativ ibland.

Lager

Den här känner ni igen hemifrån. ”Vanlig öl”, skulle nog en svensk säga. Men aldrig en britt. Återkommande märken i kranarna är Fosters, Stella, Carlsberg och Kronenbourg.

Veteöl

Ganska stort i Storbritannien. Lättdrucket och och populärt inte minst på sommaren. Mest populär i London är utan tvekan belgiska Hoegaarden.


Brittiska pubkrisen

Antalet pubar i Storbritannien har minskat kraftigt, tyvärr. 1969 fanns det 75 000 pubar i riket, 2013 hade den siffran minskat till 48 000. Nedgången har varit stor under hela 2000-talet och ser ut att fortsätta, om än inte i samma snabba takt.

Förklaringarna är många. Vissa skyller på rökförbudet, som troligen har haft en ganska stor inverkan. Men även skatter och hyreshöjningar spelar in. En annan förklaring är att britterna, faktiskt dricker mindre alkohol idag än förr.

En effekt av krisen är att många pubar idag drivs av samma stora företag, de köps upp och blir en del av en kedja. Ofta behålls namn och utseende, men vilken öl och mat som ska säljas bestäms av företaget centralt. Det har, tyvärr, lett till att utbudet ibland blivit väldigt likt från pub till pub.

Knappt hälften av Storbritanniens 48 000 pubar drivs av kedjor idag. I London är exempelvis Fuller’s en stor aktör med både egna pubar och franchisepubar.

(Foto: Flickr/trombone65)