Kollektivtrafik – buss, taxi och tunnelbana

Kollektivtrafik tunnelbana london (Foto: Flickr/gcwest)

Londons kollektivtrafik är väl fungerande. Stadens lokaltrafikbolag TFL har kollektiva transportmedel som tunnelbana, buss, spårvagn och båt. Perfekt när du behöver vila trötta fötter eller snabbt och billigt vill ta dig mellan stadsdelar och sevärdheter.

Oyster Card

Oavsett om du vill åka tunnelbana, buss eller spårvagn måste du skaffa ett London Oyster Card för att betala för din resa. Kortet gör att du enkelt kan ta dig runt i London med all tillgänglig kollektivtrafik till ett rabatterat pris.

Det här blåa resekortet kostar £5, en deposition som går att få tillbaka, och du kan köpa det i bemannade biljettkassor eller i automater vid de flesta stora tunnelbane- och tågstationer. Kortet laddar du enklast i en automat med valfritt belopp, antingen med betalkort eller kontanter.

När du är utrustad med ett påfyllt Oyster Card dras kostnaden för din resa automatiskt så fort du använder kortet. London Oyster Card är opersonligt och går att spara för framtida besök till London, då det inte har något bäst före-datum.

Oyster Card för besökare – ett måste

Skaffa ett Visitor Oyster Card! Det är kanske det bästa tips vi kan ge dig inför Londonresan. Kortet gör dina resor med kollektivtrafik betydligt billigare och du får dessutom en mängd andra rabatter och förmåner.

Som exempel kan nämnas att du med ett vanligt Oyster Card betalar upp till £12.90 för en dags resande i Zon 1 och 2, medan du med Visitor Oyster Card bara betalar £7.20. Halva priset med andra ord.

Observera att kortet bara kan beställas på nätet innan du reser, det går inte att köpa på plats! Enklast är att köpa det direkt från Visit Britain.

Här finns en hel sida där vi har samlat vår information om kortet.

The Tube – tunnelbanan

London är Europas största stad och avstånden mellan de olika stadsdelarna är ibland stort. Absolut snabbast tar du dig fram under jorden med hjälp av det välutbyggda tunnelbanesystemet, The London Underground eller kort och gott ”The Tube”.

Systemet består av 12 olika linjer och trafikerar både de centrala och yttre delarna av staden. De underjordiska tågen kör i allmänhet från klockan 05:00 på morgonen fram till midnatt, måndag till lördag. På söndagar är avgångarna vanligtvis färre.

Tunnelbanesystemet utgörs av nio zoner, där zon 1 och 2 motsvarar Londons innerstad.

2015 inleddes nattrafik på vissa tunnelbanelinjer, till stor glädje för både boende och besökare som numera kan ta tuben hem efter en kväll ute på stan.

I dagsläget (januari 2017) är det fem tunnelbanelinjer som trafikeras på natten. På den här sidan finns mer information om Night Tube som det kallas.

Karta över tunnelbanan

tunnelbana london karta

Pris för enkelbiljett

  • Zon 1: £2.40
  • Zon 1-2: £2. 90
  • Zon 1-3: £3.30
  • Zon 1-4: £3.90
  • Zon 1-5: £4.70
  • Zon 1-6: £5.10

(Prisuppgifterna gäller de dyraste biljetterna – Peak – i januari 2017) 

TFL:s hemsida kan du planera din resa i detalj och antingen välja den snabbaste rutten, den med minst antal byten eller den som kräver minst tid till fots.

Buss i London – en röd dubbeldäckare

Tröttnar du på att färdas i underjorden ska du stiga ombord på en av Londons röda dubbeldäckare. Staden trafikeras av tusentals bussar som kan ta dig dit du vill, och med detta transportmedel får du dessutom se en hel del av stan.

Vårt tips! Försök att få plats längst fram på övervåningen, då sitter du med finfin utsikt genom vindrutan.

Att ta bussen är dessutom billigare än att åka tunnelbana, en enkelbiljett kostar endast £1.50 med Oyster Card. När tunnelbanan slutat gå vid midnatt är det buss eller taxi som gäller för att säkert komma hem till hotellsängen, biljettpriset är detsamma som dagtid.

En nackdel med buss, som bör nämnas, är att det ofta tar väldigt lång tid att åka. Även korta sträckor i centrala London är, på grund av trafiken, ibland irriterande långsamma.

En tur på Themsen med Thames Clipper

Vill du prova ett ovanligare transportmedel ska du åka båt på floden Themsen under ditt Londonbesök. Thames Clippers är en populär pendelbåt som stannar och utgår från pirar anlagda vid bland annat platser som Kew Garden, Waterloo, London Eye, Blackfriars, Bankside, London Bridge med flera.

En enkelbiljett för vuxna kostar från £4.20 till £8.00 beroende på zon. Med ett Visitor Oyster Card får du 10 procent rabatt.

London Black Cabs – taxi att lita på

Överallt i London ser man dessa svarta bulliga taxibilar med plats för fem personer i bilens baksäte. Taxibilarnas konstruktioner skiljer sig åt från vanliga bilar och kan liknas vid mindre postbilar med ett förhöjt bakre tak.

Lyser taxibilens takskylt gult betyder det att den är ledig och du kan vinka in den från trottoarkanten. Du betalar kontant och taxameterns startavgift ligger ofta på £2.60.

För en uppskattning av hur mycket taxiresan kan komma att kosta, finns information på den här sidan hos Transport for London.

(Foto: Flickr/gcwest)