Kollektivtrafik i London – buss, taxi och tunnelbana

Londons kollektivtrafik är väl fungerande och har transportmedel som tunnelbana, buss, spårvagn och båt. Perfekt när du behöver vila trötta fötter eller snabbt och billigt ta dig mellan stadsdelar och sevärdheter. [Uppdaterad 2022-03-16]

Kollektivtrafik i London - bussar, tunnelbana, taxi och båtar

Så betalar du i Londons kollektivtrafik

Oyster Card

Resekortet de flesta använder i Londons kollektivtrafik kallas Oyster Card och det är ett kort som kan laddas med reskassa. London Oyster Card är opersonligt och går att spara för framtida besök till London, då det inte har något bäst före-datum.

Resekortet kostar £5, en deposition som går att få tillbaka i form av reskassa, och du kan köpa det i bemannade biljettkassor eller i automater vid de flesta stora tunnelbane- och tågstationer och i kiosker och butiker. Kortet laddar du enklast i en automat med valfritt belopp, antingen med betalkort eller kontanter.

Oyster Card har funnits länge, men får allt hårdare konkurrens av vanliga betal- och kreditkort.

Contactless

För numera kan du – precis som i Stockholm och många andra städer – betala biljetten genom att bara blippa ditt vanliga Visakort, Mastercard, Amex eller annat betalkort, förutsatt att kortet fungerar med kontaktlös betalning. Att betala med tjänster som Apple Pay eller Samsung Pay i mobiltelefonen eller din smarta klocka, funkar också.

Men som utländsk besökare bör du tänka på att din bank ofta, i princip alltid, tar ut en avgift för köp utomlands om de görs i utländsk valuta – och det gör betalningarna i Londons kollektivtrafik. Du kan inte välja att betala i din egen valuta.

Du får alltså räkna med att dina resor runt om London blir något dyrare om du blippar kortet än om väljer den lösning som finns för turister, Visitor Oyster Card. Mer om det här nedanför.

Visitor Oyster Card – för turister

Skaffa ett Visitor Oyster Card. Det är ett riktigt bra tips inför Londonresan. Kortet gör dina resor med kollektivtrafik billigare och du får dessutom andra rabatter och förmåner.

Observera att kortet bara kan beställas på nätet innan du reser, det går inte att köpa på plats! Enklast är att köpa det direkt från Visit Britain.

Här finns en hel sida där vi har samlat vår information om kortet.

Blippa både in och ut – missa inte!

För att rätt biljettpris ska dras från ditt resekort eller ditt betalkort, är det viktigt att du tänker på att både blippa kortet på väg in i tåget och på väg från tåget. Om du inte gör det, kan det bli onödigt dyrt. Du drar inte heller nytta av det dagliga pristaket (price capping) på bästa sätt.

Det här gäller i tunnelbanan, men inte på bussar och spårvagnar där det räcker med att du blippar kortet när du stiger på.

The Tube – tunnelbanan

London är Europas största stad och avstånden mellan de olika stadsdelarna är ibland stort. Absolut snabbast tar du dig fram under jorden med hjälp av det välutbyggda tunnelbanesystemet, The London Underground eller kort och gott ”The Tube”.

Systemet består av 12 olika linjer och trafikerar både de centrala och yttre delarna av staden. De underjordiska tågen kör i allmänhet från klockan 05:00 på morgonen fram till midnatt, måndag till lördag. På söndagar är avgångarna vanligtvis färre.

Tunnelbanesystemet utgörs av nio zoner, där zon 1 och 2 motsvarar Londons innerstad.

2015 inleddes nattrafik på vissa tunnelbanelinjer, till stor glädje för både boende och besökare som numera kan ta tuben hem efter en kväll ute på stan.

I dagsläget (mars 2022) är det fem tunnelbanelinjer som trafikeras på natten. På den här sidan finns mer information om Night Tube som det kallas.

Karta över tunnelbanan

tunnelbana london karta

TFL:s hemsida kan du planera din resa i detalj och antingen välja den snabbaste rutten, den med minst antal byten eller den som kräver minst tid till fots.

Buss i London – en röd dubbeldäckare

Tröttnar du på att färdas i underjorden ska du stiga ombord på en av Londons röda dubbeldäckare. Staden trafikeras av tusentals bussar som kan ta dig dit du vill, och med detta transportmedel får du dessutom se en hel del av stan.

Vårt tips! Försök att få plats längst fram på övervåningen, då sitter du med finfin utsikt genom den stora vindrutan.

Att ta bussen är dessutom billigare än att åka tunnelbana. När tunnelbanan slutat gå vid midnatt är det buss eller taxi som gäller för att säkert komma hem till hotellsängen, biljettpriset är detsamma som dagtid.

En nackdel med buss, som bör nämnas, är att det ofta tar väldigt lång tid att åka. Även korta sträckor i centrala London är, på grund av trafiken, ibland irriterande långsamma och det kan vara bättre att promenera kortare sträckor.

En tur på Themsen med Thames Clipper

Vill du prova ett mer ovanligt transportmedel ska du åka båt på floden Themsen under ditt Londonbesök.

Uber Boats by Thames Clippers är en populär pendelbåt som stannar och utgår från pirar anlagda vid platser som Kew Garden, Waterloo, London Eye, Blackfriars, Bankside, London Bridge med flera.

London Black Cabs – taxi att lita på

Överallt i London ser man dessa svarta bulliga taxibilar med plats för fem personer i bilens baksäte. Taxibilarnas konstruktioner skiljer sig åt från vanliga bilar och kan liknas vid mindre postbilar med ett förhöjt bakre tak.

Lyser taxibilens takskylt gult betyder det att den är ledig och du kan vinka in den från trottoarkanten. Du kan betala med kort och taxameterns startavgift ligger på £3.20 (mars 2022).

För en uppskattning av hur mycket taxiresan kan komma att kosta, finns information på den här sidan hos Transport for London.