Madame Tussauds – välkänt vaxmuseum du inte får missa

Madame Tussauds har funnits i London sedan 1836 och vaxmuseet är en av världens mest kända attraktioner. En annorlunda och rolig sevärdhet du måste uppleva minst en gång i livet.

Madame Tussauds London (Foto: Flickr/vipescador)

Kolla in Benedict Cumberbatch, häng med Kim Kardashian och Kanye West, räck ut tungan åt Donald Trump, ta en selfie med George Clooney och stå ansikte mot ansikte med Adele.

På Madame Tussauds i London finns vaxversioner av många av världens största skådespelare, musiker och politiker. Det här är så nära kändisarna du troligen kommer att komma och det är kul att se hur dom ser ut, även om det är i vaxform.

Boka biljetter till Madame Tussauds

Museet är väldigt populärt, så vi rekommenderar starkt att du bokar biljetten innan du reser.

Ett annat tips är att köpa en biljett med snabbinträde. Något dyrare, men du slipper köerna som ibland kan ringla sig långt ut på gatan.

Boka biljetter med snabbinträde

Köa inte bort tiden i London! Boka biljetter till Madame Tussauds innan du reser, så får du gå före kön till biljettkassan.

Hitta till vaxmuseet

Museet ligger i Marelybone i centrala London. Närmaste tunnelbanestation är Baker Street som används av fem olika linjer, så det är enkelt att åka dit med kollektivtrafik.

Madame Tussauds

Historien bakom Madame Tussauds

Marie Tussaud föddes i franska Strasbourg 1761. Hennes mor var hushållerska åt doktor Philippe Curtius som var specialist på vaxfigurer. Han lärde upp Marie Tussaud och bara 16 år gammal, 1777, gjorde hon sin första vaxskulptur – av filosofen Voltaire.

Marie Tussaud kom till London 1802 och hade en tillfällig utställning av sina vaxfigurer på Lyceum Theatre, men det var först 1836 som Madame Tussauds fick ett permanent hem i staden.

Första museet låg på Baker Street och Chamber of Horrors, en utställning med dödsoffer från Franska revolutionen samt mer samtida mördare och kriminella, blev en populär attraktion.

Marie Tussaud dog 1850, och 1883 lät hennes barnbarn Joseph Randall uppföra den byggnad som än idag rymmer vaxmuseet.

Några av de vaxdockor hon skapade finns kvar än idag, även om en brand på 1920-talet och tyska bomber på 1940-talet orsakade stora skador. Men de formar hon använde är intakta och har gjort att hennes figurer kunnat återskapas, de finns utställda i Madame Tussauds historiska avdelning.

Idag har verksamheten utvecklats till en kedja och Madame Tussauds finns på många platser i världen, men originalet hittar du i London.

(Foto: Flickr/vipescador)

Rea på hotell i London

Tips! På den här sidan hittar du aktuella erbjudanden på hotell i London, från vår bokningspartner Hotels.com.

Lägsta pris på sevärdheter

London Eye, The Shard, musikaler i West End och Harry Potter-turer. Boka innan du reser och spara pengar!