5 fina utsiktsplatser i London

Stora städer ska upplevas från ovan. Först då faller bitarna på plats och perspektivet blir det rätta. Här tipsar vi om fem fina utsiktsplatser i London. [Uppdaterad 2024-04-11]

St Paul's utsikt

The Shard

Vi börjar med den riktiga höjdaren. I skyskrapan The Shard, som invigdes 2012, finns Londons högst belägna utsiktsplats. Observatoriet The View from The Shard ligger cirka 240 meter över marken och du har 360 graders vansinnigt vackra vyer över hela staden. Inträdet kostar en slant, men utsikten är värd vartenda pund.
» Läs mer om The Shard

London Eye

Pariserhjulet vid Themsen har sedan invigningen på nyårsafton 1999 blivit en välbesökt klassiker. Och det finns en anledning till den stora populariteten. När din kapsel är på toppen av hjulet befinner du dig 135 meter över Themsen, snett emot Westminster på andra sidan floden, och har bedårande utsikt över London.
» Läs mer om London Eye

St Paul’s Cathedral

Visst ska du njuta av den vackra katedralen, men det finns fler anledningar att besöka St Paul’s Cathedral. På utsidan av den mäktiga kupolen finns två utsiktsplatser: Stone Gallery och Golden Gallery. Från den sistnämnda, cirka 85 meter över marken, ligger London för dina fötter. Vyerna mot Themsen, London Eye, Tate Modern och The Shard är imponerande. Dessutom får du dagens träningspass på köpet, det är 528 trappsteg upp till Golden Gallery.
Tips: boka biljetten i förväg så slipper du köa.
» Läs mer om St Paul's Cathedral

Sky Garden

Högst upp i skyskrapan 20 Fenchurch Street, den så kallade walkie talkie-byggnaden i finansdistriktet, finns den här pärlan som många turister missar. Sky Garden är en inomhusträdgård med observationsdäck och utomhusterass på 155 meters höjd. Där finns kafé, restauranger, bar och lounge. Bäst av allt? Ett besök är gratis! Du måste dock boka din plats i förväg, på nätet, eftersom antalet platser per dag är begränsade.
» Läs mer om Sky Garden

Primrose Hill

Vi fortsätter på temat med gratisutsikt – och kanske även på temat med platser som ganska många missar. Primrose Hill är egentligen ingen märkvärdighet, bara en gräsbevuxen kulle, 65 meter hög, i den norra delen av Regent’s Park. Men utsikten ner mot staden och skyskraporna är ganska underbar, härifrån får du ett helt annat perspektiv på London. På toppen finns en tavla som visar kända landmärken och byggnader.

Horizon 22

Det senaste tillskottet bland Londons utsiktsplatser är, på många sätt, en riktig höjdare. Horizon 22 som öppnade hösten 2023 bjuder på stadens högst belägna gratisutsikt. Du njuter av vyerna över London från hela 254 meters höjd, i skyskrapan 22 Bishopsgate. Gratis, som sagt. Men det är klokt att förboka den kostnadsfria biljetten, för att vara säker på en plats.

» Läs mer om Horizon 22

Här hittar du Londons bästa utsiktsplatser