Hitta Harry Potter i London – magiska platser och guidade turer

Harry Potter och London är en förtrollande bra kombination. Här tipsar vi om platserna från filmerna. Upptäck på egen hand eller följ med på en guidad Harry Potter-tur. [Uppdaterad 2022-03-14]

Harry Potter London - platser och guidade turer

Att inte få sitt antagningsbesked från Hogwarts är en besvikelse vi mugglare tyvärr har fått lära oss att leva med.

Tack och lov finns det sätt att närma sig Harry Potter och hans värld utan att behöva vare sig vara trollkarl eller betala dyrt inträde.

I centrala London finns flertalet platser med anknytning till böckerna och filmerna om den unge trollkarlen.

5 Harry Potter-platser i London

Här nedan finns fem tips på platser från Harry Potter att upptäcka på egen hand. Det enda du behöver är en biljett till Londons tunnelbana.

(Psst. Inte vad du var ute efter? På den här sidan finns all information om hur du bokar transport och biljetter till Harry Potter Museum)

Perrong 9¾ på King’s Cross Station

På tågstationen King’s Cross ligger den mytomspunna perrongen 9¾, där tågen till Hogwarts går ifrån. För att förvirra mugglarna ytterligare har den placerats mellan perrong 3 och 4.

I anslutning till perrong 9¾ ligger en Harry Potter-shop som har inretts som Ollivanders trollstavshandel. Här hittar du tröjor, väskor och souvenirer med alla elevhems attiraljer på och mycket annat.
Plats: King’s Cross Station

Reptile House, Zoological Society of London

Kom och prova om du, likt Harry, har förmågan att prata med ormar. De som tittat på Harry Potter och de vises sten kommer känna igen sig på Reptile House.

Reptile House är hem till ett stort antal mer eller mindre giftiga ormar, grodor, ödlor och andra amfibier.
Plats: ZSL Reptile House, Regent’s Park

The Leaky Cauldron

Puben The Leaky Cauldron (Den läckande kitteln på svenska) fungerar som portalen mellan mugglarnas och trollkarlarnas värld och lär ligga någonstans längs Charing Cross Road i West End.

Den ska vara oansenlig och lätt att missa för ett otränat öga. Skulle man inte hitta The Leaky Cauldron så finns det mycket annat spännande att hitta längs gatan.

Här trängs spännande antikvariat och second hand-butiker. Vem vet, kanske kan man komma över en gammal bok med trollformler?
Plats: Charing Cross Road, Charing Cross Station

Diagongränden

Är man mer intresserad av platsen där filmernas Diagongränden och Den läckande kitteln spelades in kan man bege sig till Leadenhall Market.

Det är en vacker gammal utomhusmarknad med anor från 1400-talet. Leadenhall ligger i närheten av tunnelbanestationerna Bank och Monument.
Plats: Leadenhall Market

Gringotts trollkarlsbank

Ett besök på Gringotts trollkarlsbank är bara för dem som har ett konto i banken. Men saknar man galleoner eller siklar kan ett besök på Australia House vara ett alternativ.

Byggnaden hyser Australiens ambassad och dess interiör utgjorde kuliss till banken i filmerna om Harry Potter.

Plats: Australia House ligger på Strand och närmsta tunnelbanestation är Temple.


Guidade Harry Potter-turer i London

Du kan givetvis leta upp alla Harry Potter-platser i London på egen hand, men vi rekommenderar verkligen de guidade turerna.

Under ledning av en duktig guide kommer London, och Harry Potters värld, verkligen till liv. Guiden kan berätta anekdoter och historier som du knappast känner till.

Även om du vanligtvis inte brukar gå på guidade turer, är det här rätt tillfälle att göra ett undantag. Vi vågar lova att du blir nöjd.

Det finns många turer att välja bland. Här är några tips:

Magiska London: guidad rundvandring i Harry Potters fotspår

Mycket populär tur som har höga betyg från tidigare deltagare. Vandringen tar 2,5 timmar och kostar inte mer än cirka 190 svenska kronor. Startar från Palace Theatre i Soho.

Harry Potter-rundvandring med Perrong 9 ¾

Även det här är en mycket populär Potter-tur med toppbetyg från tidigare deltagare. Den är något längre än ovanstående och startar från en annan plats: King's Cross Station.

Busstur till platser i Harry Potter-filmerna

Om du föredrar att bli skjutsad med minibuss från en magisk plats till en annan, boka den här turen. En guide och chaufför tar dig med på en resa i magins spår, till platser som Millennium Bridge, King's Cross och många andra.