Tower of London – klassisk sevärdhet som håller än

Tower of London, eller Towern, är Londons mest kända sevärdhet. Slottet finns med i varenda guidebok och kan kännas lite uttjatat. Men faktum är att Tower of London håller än – och bör besökas minst en gång i livet. [Uppdaterad 2023-08-11]

Tower of London - Towern

Boka biljetter till Tower of London

Du kan köpa biljetter på plats, i biljettluckorna utanför slottet, men för att undvika köer är det klokt att boka på nätet i förväg.

Om du till exempel bokar via vår partner Get Your Guide, får du gå före kön vid kassorna, du får bekräftelse direkt och det är bara att visa upp biljetten i mobilen när du går in. Smidigare blir det knappast.

Har du inte bokat i förväg, går det att boka även samma dag du vill göra ditt besök – förutsatt att det finns lediga biljetter. Kolla tillgång och biljettpris här eller direkt i bokningskalendern nedan:

Towern har en rik och spännande historia

Slottet på Themsens strand grundades runt år 1066 och White Tower, tornet som ger slottet dess namn, byggdes 1078 av Vilhem Erövraren. Tower of London var kungligt residens fram till tidigt 1600-tal när Westminster Palace och senare Palace of Whitehall tog över som monarkernas bostad.

Tower of London har genom århundraden spelat en central och viktig roll i Storbritanniens historia. Även efter att landets regenter flyttade till andra slott, tjänade Towern som alternativ bostad och som tillflykt i oroliga tider.

Towern kanske är mest känt för sin roll som fängelse för många högt uppsatta och välkända profiler. Personer och öden som det än idag skrivs böcker och görs filmer om. Några av de mest välbekanta namnen är Thomas More, Elisabet I, Walter Raleigh, Guy Fawkes och Anne Boleyn.

Beefeaters vaktar Tower of London

Än idag vaktas Tower of London av Yeoman Warders, ofta kallade Beefeaters. De har skyddat slottet sedan 1485 och samtidigt tjänat som fångvaktare och som kungens livvakter.

Idag utgörs vaktstyrkan av ett 40-tal Beefeaters och för att bli erbjuden en plats måste man ha minst 22 års fläckfri tjänst i den brittiska militären. Att bli tillfrågad anses vara en stor ära.

Idag är en av de viktigaste arbetsuppgifterna att vara guide till de turister som besöker Towern och det är ett jobb som de pensionerade militärerna gör väldigt bra. Högröstade, auktoritära men vänliga, och alltid med en rejäl portion svart engelsk humor.

Om du besöker Tower of London, missa inte att följa med på de guidade turer som hålls med jämna mellanrum varje dag. Ingår i entrébiljetten och ger massor av värdefull information om slottet, plus många skratt.

Kronjuvelerna måste ses

Att ta den guidade turen med en Beefeater är viktigast, men strax därefter kommer The Crown Jewels. En otroligt imponerande samling av ädla stenar, svärd, kläder och accessoarer som har använts – och fortfarande används – av det brittiska kungahuset.

Bland föremålen finns The Coronation Spoon som använts i alla kröningar av kungar och drottningar i mer än 800 år, The Sovereign's Sceptre with Cross som innehåller den enorma diamanten Great Star of Africa och The Imperial State Crown som drottningen bär vid varje öppning av parlamentet.