Jul i London – marknader, julbelysning, shopping och shower

Jul i London är ren vintermagi. Inte bara julhelgen, utan hela perioden före och efter, när julbelysning lyser upp gatorna, julmarknader öppnar, och Winter Wonderland lockar både stora och små till Hyde Park. Här är våra bästa jultips i London.

Jul i London - julbelysning, marknader och julshopping

Frågan är om någon annan stad i världen har så spektakulär och stämningsfull julbelysning som London. När lamporna tänds, då börjar julsäsongen i staden, och staden känns varmare och mer levande.

Julbelysningen tänds under november månad, men exakta datum varierar från år till år och från gata till gata.

Alla datum för de olika gatorna och platserna har inte meddelats än, men de flesta hittar du i listan här nedanför.


Jul i London börjar med julbelysningen

Du kan hitta pynt och julbelysning i stora delar av London, men det är några huvudstråk och platser med julbelysning som brukar få mest uppmärksamhet – och ge mest julstämning:

• Regent Street – belysningen tänds 14 november 2019.

• Bond Street – datum okänt, men vanligtvis i mitten av november.

• Oxford Street – datum ännu okänt, men gatan brukar vara först ut varje år.

• Covent Garden – belysningen tänds 12 november.

• Carnaby – tänds 7 november.

• Seven Dials Christmas lights – tänds 14 november.

• King’s Road och Sloan Square – tänds 23 november.

• Marylebone Village – julbelysningen tänds 13 november.

• Southbank Christmas lights – datum okänt.

Winter Wonderland i Hyde Park

Ingen jul i London utan Winter Wonderland. Varje vinter byggs den här kombinerade julmarknaden och nöjesfältet i jätteformat upp i Hyde Park och både Londonbor och besökare strömmar dit.

På Winter Wonderland åker du berg- och dalbana och andra adrenalinframkallande åkturer, shoppar julpresenter, dricker mulled wine och låter barnen besöka Santa Land.

På området finns fler än 100 åkturer, attraktioner och shower – bland annat världens högsta mobila pariserhjul.

En riktigt bra grej med Winter Wonderland är att det är gratis att gå in, att bara njuta av julstämningen kostar alltså inget. Men så fort du börjar åka, spela och handla, rullar pengarna snabbt iväg. Inte minst om du reser med barn.

Ett tips är att barnfamiljer troligen har det trevligast i början av dagen. Då är det färre besökare och lite lugnare. På kvällen blir ölhallarna fullsatta och stämningen är mer vuxen.

Kommande säsong, 2019-2020, håller Winter Wonderland öppet från 21 november till 4 januari.


Julmarknader i London

Marknaderna bidrar verkligen till den där rätta känslan av jul i London. Förutom julmarknaden på Winter Wonderland, finns fler att upptäcka runt om i staden. Här är några exempel.

Southbank Centre Winter Market

Att strosa längs South Bank är trevligt året runt, men extra fint blir det när julmarknaden har öppnat.

Shoppa hantverk och julgodis i de traditionella små träbyggnaderna och njut av varm choklad, en cocktail eller något gott att äta.

Leicester Square Christmas market

Shoppa handslöjdade leksaker, julpynt och delikatesser i små stugor i bayersk stil. Julmarknaden på Leicester Square hålls i år, 2019, för fjärde året i rad.

Inget inträde, men att besöka tomtens grotta kostar en liten slant.

Christmas by the River

Julmarknad i fint läge vid Themsen, med Tower Bridge och The Shard som ståtliga grannar. Utbudet är ungefär detsamma som på de flesta andra julmarknader i London, men här hålls också workshops, högläsningar och provsmakningar.

Greenwich Christmas market

Fler än 150 försäljare lockar med massor av produkter att fylla julklapparna med, från konst och hantverk till mode. Vissa kvällar håller marknaden öppet extra länge, och bjuder på musik från liveband.

Det är inte bara marknaden som lockar. Greenwich är brukar vara vackert pyntat i juleljus, så ta en promenad i området.

The Swedish Church Christmas Fair

Om du saknar den svenska julen i London, kan det kännas tryggt att veta att Svenska kyrkan i London ordnar julmarknad vid tre tillfällen i november och december 2019.

Fokus ligger på svenskt hantverk och svenska smaker. Intäkterna går till kyrkans verksamhet.


Bästa skridskorinkarna i London

Ett givet sätt att komma in i en rätta vinter- och julstämningen är att åka skridskor. London har ett flertal fina isbanor där du kan hyra skridskor och glida runt, ofta till toner av julmusik.

Vår favorit är skridskobanan utanför Natural History Museum, under vackert belysta träd och med museets mäktiga fasad som bakgrund. Mer stämningsfull blir knappast en åktur på ett par skridskor.

Du kan också åka skridskor på, ovan nämnda, Winter Wonderland i Hyde Park, utanför vackra Somerset House, vid Tower of London och på Hampton Court Palace Ice Rink.


Julshopping i London

Om du i första hand är ute efter julklappar till nära och kära, då gäller samma shoppingstråk som under resten av året. Oxford Street, Regent Street och Westfields stora gallerior är givna tips.

Men för julshopping slår vi gärna ett extra slag för mysiga Carnaby, ett område med 14 gågator och mängder av intressanta butiker.

I Carnaby är chansen stor att du hittar presenter som du inte hade kunnat köpa hemma i Sverige och gatorna är dessutom alltid vackert juldekorerade.

Ett annat tips är, så klart, att besöka någon av julmarknaderna vi tipsar om längre upp på sidan. Om du vill köpa med dig godsaker hem, sikta på alltid trevliga Borough Market.

Vill du köpa tomtar, lyktor, julgranskulor och annat pynt? Då är Christmas World på Harrod's ett måste. På varuhusets andra våning hittar du allt du behöver.

Ett annat populärt tips för julpynt är varuhuset Selfridge's Christmas Shop. Även John Lewis och Debenhamns säljer juldekorationer i massor.


Julshower

Du kan se shower och musikaler i London året runt, men om du reser dit i december och januari, finns varje år speciella julshower att spana in. Här är tre av årets största julshower i London:

A Christmas Carol

En mycket populär föreställning är Charles Dickens klassiker A Christmas Carol som i år återvänder till Old Vic Theatre. Den spelas från 23 november till 18 januari och du kan boka biljetter på den här sidan.

The Snowman

Vintermagi, julspektakel, dans, musik och en fantastisk berättelse – The Snowman spelas för 22:a året i rad på Peacock Theatre i London.

Det här är en av de riktigt klassiska julshowerna i staden. Du kan läsa mer och boka via den här länken.

Nutcracker

En annan Londonklassiker i juletid är Tchaikovskys ballet Nutcracker, Nötknäpparen på svenska. Fler än 100 dansare och musiker ger en fantastisk föreställning på London Coliseum

Nutcracker spelas från 11 december 2019 till 5 januari 2020 och biljetter kan bokas här.

Goldilocks and the Three Bears

Pantomimföreställningar är en brittisk jultradition. Förra året gjorde pantomimvarianten av Snövit stor succé i London och i år spelas en föreställning baserad på en populär gammal godnattsaga.

Goldilocks and the Three Bears, Guldlock och de tre björnarna, går på London Palladium från 7 december till 12 januari och du kan boka biljetter till showen här.


Jul i London – guidade turer

Du kanske tycker att du kan uppleva julen i London på egen hand. Och det kan du, så klart.

Men! Att hänga med på en guidad tur med jultema är ingen dum idé om du vill få ut så mycket julkänsla som möjligt av resan.

Ett exempel är den här mycket populära bussturen med en klassisk dubbeldäckare, som tar dig till de bästa platserna för att se de vackra julbelysningarna.

Ett annat förslag är den här guidade promenadturen som bland annat går till Covent Garden och South Bank.

Om du vill lämna London ett slag, finns många fina dagsutflykter att göra till exempelvis Stonehenge, Windsor och Bath. Under julperioden ingår en jullunch i den här utflykten till Stonehenge.


Fler sätt att uppleva jul i London på

Förutom alla tips på den här sidan, finns fler upplevelser, turer och biljetter att boka via vår partner Get Your Guide. Beställ på nätet, säkert och smidigt.


(Sidan uppdaterades 2019-10-22)