Museum i London – våra tips!

London är fantastiskt för dig som älskar att gå på museum. Här finns hundratals att välja bland och oavsett intresse finns garanterat något du gillar. Här listar vi några av Londons bästa museer. [Uppdaterad 2022-03-15]

Natural History Museum London

Natural History Museum

London Natural History Museum (bilden ovan) är ett av världens största museer för naturhistoria. Där finns massor av spännande saker att upptäcka. Museet omfattar bland annat utställningar om djur, dinosaurier, plantor, mineraler, fossiler, meteoriter och om jordens ekosystem. Familjer får absolut inte missa dinosaurieutställningen, med en ”livs levande” Tyrannosaurus Rex.
» www.nhm.ac.uk

British Museum

En klassiker som presenterar människans historia och kultur från hela världen. British Museum är ett enormt museum där du som besökare får uppleva spännande skulpturer, tavlor, gravstenar, djurmumier, Rosettastenen, schackspel av valrosständer och mycket mycket mer. Museet har även ett trevligt kafé och en välbesökt shop.
» www.britishmuseum.org

Victoria and Albert Museum, V&A

V&A är ett konstmuseum med en av världens största samlingar av konsthantverk som keramik, skulpturer, porträtt och fotografier. Museets samlade utställningar sprider ut sig på en yta av över 1,1 mil, så ta på dig dina skönaste promenadskor. Här finns en välsorterad shop och även ett par kaféer, det ena med sittplatser i en vacker innergård.
» https://www.vam.ac.uk

The Science Museum

Ett imponerande museum för naturvetenskap, genetik, medicin och nutida forskning som upptar sju våningar och erbjuder både pedagogiska och underhållande utställningar. Du kan bland annat kolla in modeller av månlandaren Apollo 10:s kommandomodul och kika in i en flygsimulator. Bäst av allt, åtminstone för yngre besökare, är nog interaktiva Wonderlab: The Equinor Gallery, där man får lära sig att tänka som en forskare.
» www.sciencemuseum.org.uk

Tate Britain, The Tate

Konstmuseet Tate Britain, även kallat bara ”The Tate” och Tate Gallery, är ett av fyra konstmuseer i ett nätverk. Tate Britain grundades av Sir Henry Tate och museet rymmer konst från 1900-talet fram till idag. Kan du inte få nog av modern konst bör du inte missa Tate Modern, ett annat populärt konstmuseum som tillhör samma nätverk som Tate Britain. Du kan åka båt på Themsen mellan de båda konstmuseerna, båten avgår var 20-30:e minut under museernas öppettider.
» www.tate.org.uk/visit/tate-britain

Madame Tussaud’s

Vaxkabinettet Madame Tussaud’s har funnits sedan början av 1800-talet och är än idag en populär turistattraktion. Här kan du se vaxavbildningar i mänsklig storlek av kändisar, kungligheter och historiska personer som Elvis Presley, Napoléon Bonaparte, Adolf Hitler, The Rock, Taylor Swift, alla James Bond-skådisar och – helt nyligen fotbollsstjärnan Mo Salah.
» Läs mer om Madame Tussaud’s här

Fler sätt att uppleva Londons museum

Entrébiljett eller guidad tur? Ibland kan det sistnämnda, med en kunnig guide, göra upplevelsen mycket mer givande. Här finns några alternativ: