Kew Gardens – trädtoppspromenad och botaniska guldkorn

Kew Gardens är botanik och blommor – på bästa möjliga sätt. Vandra på en gångbana uppe bland trädtoppar, strosa längs med små dammar och upptäck allt från tropisk regnskog till köttätande växter. [Uppdaterad 2023-08-11]

Kew Gardens - botanisk trädgård - tips och boka biljetter

I sydvästra London, endast 30 minuter från centrum, ligger den imponerande botaniska trädgården Kew Gardens.

Det är ett populärt resmål med över 1,3 miljoner besökare per år som lockar såväl det nyfikna paret som den unga barnfamiljen.

Boka biljetter till Kew Gardens

Eftersom Kew Gardens är ett populärt resmål är det en god idé att boka biljett i förväg. Köper du på nätet får du oftast ett bättre pris än om du skulle köpa på plats och du slipper stå i kö.

I bokningskalendern nedanför ser du tillgänglighet på specifika datum. Ett bra hjälpmedel oavsett om du behöver en biljett med kort varsel eller om du planerar resan långt i förväg. Välj datum och klicka dig vidare:

Botanisk magi

I Kew Gardens kan du bland annat strosa runt i viktorianska konservatorier, besöka den japanska trädgården, kika på en 14 000 delar stor kollektion av träd i arboretumet eller studera vackra och annorlunda blommor från Sydafrika.

Alla växthus är dessutom specifikt anpassade till olika klimatområden, vissa fler än ett. Upptäck bland annat regnskogen, öken och fjällvärlden. Trädtoppspromenaden är även den en riktig pärla.

Kew Gardens är världsledande när det gäller att ha den mest varierade samlingen av levande plantor idag.

Den imponerande kollektionen av växter har de samlat på sig sedan år 1840 när den botaniska trädgården som vi känner den idag, grundades.

Men trädgårdarna och husen är inte bara vackra att besöka, det utförs även en hel del viktig botanisk forskning där.

Ett exempel är att Kew Gardens har det absolut sista exemplaret av en särskild näckros, som annars är utrotad i världen. Det är för övrigt världens minsta näckros – passa på att titta på den i Waterlily House innan ni går vidare.

Inte bara plantor

Det är lätt att förknippa Kew Gardens enbart med växter men det finns mycket mer att utforska. Varför inte besöka Marianne North Gallery exempelvis?

Marianne North var en ung pionjär inom botaniken som på 1800-talet reste världen runt och målade av över cirka 800 plantor. Den kollektionen finns nu att beskåda i galleriet.

Eller spana in den mäktiga samlingen av gamla botaniska böcker i biblioteket.

Ett annat tips är att besöka Kew Palace som var kung George III:s sommarhus, byggt så tidigt som år 1631. På motsatt sida av parken finner du istället drottning Charlottes lilla stuga som är uppförd i ett hav av blåklockor.

Efter ett stort restaureringsprojekt är det nu även möjligt att klättra upp i the Great Pagoda, som är en stor pagod upprättad till prinsessan Augustas ära år 1762.

Härifrån får du inte bara en utmärkt utsikt över delar av trädgårdarna, utan dessutom över London.

En karta som ger bra översikt av Kew Gardens finns här.

Kew Gardens med barn

Reser du med barn kan vi tipsa om Children’s Garden som är en interaktiv trädgård specifikt anpassad för barn från 2 till 12 år.

Utforska bland annat jordträdgården, vindträdgården, solträdgården och vattenträdgården. Allt är förstås på engelska så en medföljande vuxen som kan hjälpa till med översättningen kan vara en god idé.

Här kommer de små att få lära sig om plantor samtidigt som de får springa och klättra av sig överskottsenergi innan ni beger er in i växthusen igen. Ett hett tips är att besöka kollektionen av köttätande växter.

Bra att veta om attraktionen

• Prioritera bra skor. Du kommer att promenera runt en hel del, så ett par bra skor är en klar fördel.

• Kläder efter väder är ett hett tips eftersom mycket av besöket sker utomhus.

• För att få tillgång till Children’s Garden behöver man boka plats i förväg. Man får då 90 minuter.

• Kew Gardens är som regel öppet mellan 10.00 på morgonen och 18.00 på kvällen. Sista insläpp görs klockan fem på eftermiddagen.

• Du behöver inte skriva ut din biljett då mobilkuponger accepteras.

• Det finns flera restauranger och kaféer inom Kew området.

Fler sätt att uppleva Kew Gardens

Fler biljetter, guidade turer och rabattkort finns här: