London Eye – biljetter, tips och fakta

London Eye måste upplevas minst en gång i livet. Utsikten från det 135 meter höga pariserhjulet vid Themsen är alldeles magnifik. Så här bokar du biljetter enklast och billigast. [Uppdaterad 2022-02-14]

London Eye

London Eye är Europas högsta pariserhjul och en oerhört populär sevärdhet, faktiskt den mest välbesökta turistattraktionen per år i Storbritannien. Sedan år 2000 har fler än 60 miljoner människor åkt med pariserhjulet.

Boka biljetter till London Eye

På grund av den stora populariteten är det klokt att boka biljetten på nätet i förväg. Förutom att du har din biljett säkrad, är det också billigare än att boka på plats.

Är du redan i London, eller precis på väg dit, då kan du kolla tillgänglighet och boka biljett de närmaste dagarna via den här kalendern:

Här hittar du biljetter till London Eye via Get Your Guide, ett företag specialiserat på biljetter till sevärdheter. Om du planerar din resa i god tid, kan du med fördel boka biljetter där.

Att boka är smidigt, säkert och du kan välja mellan en mobil voucher eller en voucher som du skriver ut. Dessutom kan du välja snabbinträde och får gå förbi köerna till biljettkassorna.

Högt över staden

Att sakta, sakta snurra runt i ett pariserhjul är alltid en upplevelse. Men att göra det mitt i Londons storstadsdjungel, ger en extra krydda till åkturen. När din kapsel når toppen är du 135 meter över marken och ser – om du har tur med vädret – upp till fyra mil i alla väderstreck.

Pariserhjulet har 32 kapslar som är namngivna efter Londons stadsdelar, men de är numrerade från 1-33. Anledningen är att man har valt att hoppa över olycksnumret 13. Varje kapsel rymmer 25 personer, vilket betyder att 800 personer kan åka samtidigt. Inuti kapseln är det fritt fram att gå runt och titta, men det finns också sittplatser.

Kärt barn har många namn

Invigningen skedde på nyårsafton 1999 och tanken var från början att det skulle vara ett tillfälligt projekt. Men populariteten gjorde att tidsfristen utökades i omgångar och småningom blev pariserhjulet ett permanent inslag i staden.

Sevärdheten kallas ibland även Millennium Wheel och har under åren, tack vare olika ägare eller sponsorer, haft namn som British Airways London Eye, Merlin Entertainments London Eye och EDF Energy London Eye.

Sedan januari 2015 är det officiella namnet Coca-Cola London Eye, till följd av ett nytt avtal med den internationella läskedrycksfirman.

Fakta om sevärdheten

  • Höjd: 135 meter
  • Diameter: 120 meter
  • Antal kapslar: 32 stycken
  • Rotation: 26 meter per sekund
  • Tid för ett helt varv: 30 minuter

Fler biljetter och guidade turer med London Eye

Här kommer ett urval av guidade turer och kombinationsbiljetter med London Eye, som går att boka på nätet. Kombinationsbiljetter, där flera sevärdheter och turer ingår, kan ibland vara ett klokt sätt att spara några pund på.