Hyde Park – upplev Londons gröna hjärta

Hyde Park är en enorm, frodig oas mitt i Londons pulserande stadsliv. Med över 142 hektar parkyta ger Hyde Park en välkommen paus från storstadens brus och är en plats för rekreation, historia och kulturella evenemang. [Uppdaterad 2023-11-07]

Hyde Park i London

När du promenerar på parkens många stigar, omgiven av vacker natur och århundraden av historia, är det svårt att föreställa sig att du befinner dig i hjärtat av en av världens mest livliga städer.

Hyde Park är inte bara en plats för avkoppling och ro, utan också en plats där dåtid och nutid möts.

Varför är parken så populär bland Londonborna?

Hyde Park har varit Londons andningshål i över 500 år​​. Den är populär bland stadens invånare för sitt öppna landskap, stora sjöar och frodiga trädgårdar.

Här kan Londonborna njuta av naturen, delta i sporter eller bara koppla av på en gräsmatta med en picknickkorg.

Vad kan man göra i Hyde Park?

Parken lockar med ett flertal aktiviteter: båtåkning på Serpentine, picknick på de omfattande gräsmattorna, utforska det rika djurlivet med över 70 olika fågelarter.

För de historieintresserade finns det monument och statyer att upptäcka, till exempel den imponerande Achilles-statyn.

Historia och fakta

Hyde Parks historia är djupt förankrad i Englands historia. Parken har varit en plats för dueller, konserter och till och med offentliga avrättningar.

Idag är den mest känd för sina talare i Speakers' Corner och som en central punkt för många av stadens största offentliga sammankomster och demonstrationer​​.

Ta en guidad tur i Hyde Park

För en djupare inblick i parkens rika historia och dess nuvarande roll i stadslivet, varför inte ta en guidad tur? Du kan promenera eller cykla tillsammans med en kunnig guide, och snabbt lära dig massor om både Hyde Park och om London.

Om du tar en en hop-on hop-off-busstur när du är i London, kan du med fördel göra en utflykt in i parken från hållplatsen vid Queen Elizabeth Gate.

Kända platser i Hyde Park

Speakers' Corner

Känd som en symbol för yttrandefrihet och demokrati, här har människor sedan 1800-talet samlats för att uttrycka sina åsikter öppet.

Serpentine Lake

En stor konstgjord sjö populär för båtliv och simning där också den årliga simtävlingen Peter Pan Cup äger rum på juldagen.

Princess Diana Memorial Fountain

Ett minnesmärke tillägnat prinsessan Diana av Wales, känd för sin unika design som uppmuntrar interaktion och reflektion.

Achilles Statue

En imponerande staty av den grekiska hjälten, uppförd till ära för hertigen av Wellington och hans framgångar i Napoleonkrigen.

Marble Arch

En triumfbåge vid nordöstra hörnet av Hyde Park, ursprungligen designad som en entré till Buckingham Palace.

Albert Memorial

Formellt sett ligger det iögonfallande monumentet i Kensington Gardens, men det lockar och drar så fort du ser det från Hyde Park och gränsen mellan parkerna är osynlig.

Monumentet är tillägnat prins Albert, drottning Victorias make. Det är rikt utsmyckat med guld och färgglada detaljer och omges av skulpturer och figurer, både verkliga från historien och allegorier.

Karta över parken

Här ser du parken i helhet, men också de största sevärdheterna. Zooma in för detaljer: