Hop-on Hop-off – sightseeing med buss

Vill du se så mycket av London på kort tid? Ta en sightseeingbuss, en Hop-on Hop-off. Då slipper du själv ta dig till och från stadens berömda sevärdheter och kan istället njuta av folkmyllret, arkitekturen och attraktionerna från taket på en buss. [Uppdaterad 2022-03-15]

Hop-on Hop-off London - sightseeing med buss

Visst, att åka sightseeingbuss är kanske den mest turistanpassade aktivitet du kan göra i en storstad. Men på Londonkoll.se vill vi faktiskt slå ett slag för Hop-on Hop-off-bussarna.

Om du snabbt vill få koll på den här stora och vidsträckta staden, utan att behöva bry dig om tunnelbanekartor och lokalbusslinjer, då är det här inte så dumt. Guidningen under färden gör också att du snabbt lär dig mer om London.

Hop-on Hop-off i London

I London, precis som många andra storstäder, är det två företag som dominerar marknaden för Hop-on Hop-off, City Sightseeing och Big Bus. Du känner garanterat igen deras bussar.

Företagen har dessutom ett väldigt snarlikt upplägg. Båda erbjuder tre typer av biljetter (24, 48 eller 72 timmar) och en flodkryssning på Themsen ingår hos båda. Deras rutter är dessutom ganska lika, så det spelar ingen större roll vilken buss du hoppar på.

Men i staden finns också ett annat, mer lokalt och lite mer klassiskt brittiskt alternativ. Tootbus London – som tidigare gick under namnet The Original Tour – var faktiskt först i världen med att starta Hop-on Hop-off, redan 1951 i London.

Vi gillar den lokala kopplingen och vi tycker att Tootbus har den bästa, roligaste och mest brittiska ljudguiden. Det gör deras sightseeingtur till ett extra bra val.

Notera att alla tre bussbolag som nämns här, har fri avbokning fram till 24 timmar innan avgång. Du kan också boka biljetten samma dag, förutsatt att tillgänglighet finns. Bara att välja dagens datum i bokningen för respektive sightseeingtur. Samtliga använder mobilbiljett, så utskrifter behövs inte.

Inget av företagen har ljudguider på svenska, utan det är engelska (och ett antal andra större språk) som gäller. Kan vara värt att tänka om ni exempelvis åker med barn som inte lärt sig engelska än.