Leadenhall Market – viktoriansk marknad känd från Harry Potter

Leadenhall Market är en liten marknadsplats under tak vid Gracechurch Street. Med sina kullerstenar, svepande takvalv och tunga ljuskronor är den som en kvarglömd bit av ett London från förr. [Uppdaterad 2022-03-14]

Leadenhall Market i London

Även den som besöker Leadenhall Market för första gången brukar känna igen sig. Det här är en plats man har sett tidigare. På foton och i filmer.

I Harry Potter-filmerna figuerar marknaden i samband med Diagongränden (Diagon Alley). Puben Den läckande kitteln (The Leaky Cauldron) vars bakgård för trollkarlar och häxor var passagen in till Diagongränden döljs i filmen bakom en blå dörr som i verkligheten är entrén till en optiker.

Leadenhall Market finns också med i musikvideon till Erasures 1990-tals-hit Love to hate you och maratonloppet under London-OS 2012 gick genom marknaden.

Leadenhall Market har anor från 1300-talet

Den är en av Londons äldsta marknader, med anor från 1300-talet. Det vackert smyckade taket i grönt och rött, och kullerstensgatorna, kom till på 1880-talet.

Idag är marknaden en plats för exempelvis slaktare, blomsterhandlare, och ostbutiker. Här finns också restauranger och pubar. Att njuta av en pint i den här klassiska Londonmiljön, till exempel på trevliga The Lamb Tavern, rekommenderas verkligen.

Marknadens gator är vanligtvis öppna dygnet runt, men butiker och restauranger har egna öppettider. Mellan klockan 10 och 18 kan man räkna med att det mesta är öppet.

Här hittar du Leadenhall Market

Marknaden kan med fördel nås under en promenad i staden, den ligger centralt City of London. Närmaste tunnelbanestationer är Bank och Monument, och ett flertal busslinjer trafikerar gatorna omkring.

Guidade turer till marknaden

Om du vill uppleva Leadenhall Market tillsammans med en kunnig guide och höra berättelser och anekodoter om den här spännande och säregna platsen, finns ett antal guidade turer, till fots, att följa med på. Här kommer ett urval: