Oxford Street – Londons främsta shoppinggata

Oxford Street är nästan synonymt med shopping i London. Det är ofta här du hamnar om du vill shoppa på Londonresan, även om det faktiskt finns gott om alternativ. [Uppdaterad 2022-03-17]

Oxford Street - shoppinggata i London

Oxford Street började förvandlas till shoppinggata i slutet av 1800-talet och under tidigt 1900-tal öppnade klassiska varuhus och butiker som Selfridges, John Lewis och HMV.

Sedan dess har det här varit Londons shoppinggata nummer ett och kanske det största shoppingområdet i Europa, med runt en halv miljon besökare per dag.

Idag finns minst 300 butiker längs Oxford Street och många multinationella kedjor och modehus har valt att ha sina största butiker, så kallade Flagship Stores, längs Oxford Street.

Gatan är knappt två kilometer lång och sträcker sig från Marble Arch till St Giles Circus. På vägen korsar den kända gator som Park Lane, New Bond Street och Regent Street, som också bjuder på bra shopping.

Oxford Street – butiker du inte får missa

Du hittar en hel del välkända butiker som H&M, Zara, Topshop, The Body Shop och Foot Locker, men det som gör shoppingen extra rolig är att gatan även bjuder på butiker och märken som inte är så vanliga i Sverige.

Här är ett litet urval som man inte bör missa, om vi får bestämma:

Primark

Kläder till lågpris. Budgetvaruhus som brukar få shoppingsugna att bli lite lätt Ullaredstokiga. Finns på flera ställen, men Londons största Primark ligger på 499-517 Oxford Street, nära Marble Arch.

Hamleys

Världens bästa leksaksbutik ligger egentligen på Regent Street, men så nära Oxford Circus att den får vara med på den här listan.

Hamleys är ett måste om du letar presenter eller julklappar till barn. Reser du till London med barnen, tar du dem hit på egen risk. Det kan bli svårt att få ut dem igen. Här kan du läsa mer om Hamleys.

Selfridges

Fint gammalt varuhus som inte nöjer sig med sin historia. På Selfridges händer det alltid något nytt, vilket får oss att återkomma gång på gång. Varuhuset har sex våningar med kläder, skor, väskor, accessoarer, smink, mat och dryck.

Niketown

Nikes största butik i Europa och är ett måste om du vill shoppa träningskläder. Löpare kan få experthjälp att hitta skor som passar och om du vill göra skorna personliga, finns en ”ID Space” där du kan skapa din egen, unika design.

John Lewis

Storbritanniens svar på Åhléns. Kanske inte låter så spännande, men varuhuset vid Oxford Street är en pålitlig shoppingdestination där det mesta finns under samma tak. Hyggliga priser och hjälpsam personal.

Uniqlo

Japans svar på H&M har snyggare kläder till bättre kvalitet – och till prislappar som inte avskräcker. Om vi bara får handla kläder på en affär längs Oxford Street, så blir det på Uniqlo.

Notera att det finns flera butiker, den du ska sikta på är den stora butiken som ligger på 311 Oxford Street. Den som ligger på 170 Oxford Street är inte alls lika bra.

Mer information om shoppingen längs gatan, butiker, nyheter och erbjudanden, hittar du på www.oxfordstreet.co.uk.

Här kan du läsa vår guide till shopping i London