Westminster Abbey – ikonisk kyrka och 1000 år av historia

Westminster Abbey är en av världens mest kända kyrkor. Sedan år 960 har kyrkan haft stor betydelse för brittiska folket, från vanliga gudstjänster till att kröna kungar och drottningar. För att inte glömma de extravaganta kungliga bröllopen – sexton stycken faktiskt. [Uppdaterad 2023-08-08]

Westminster Abbey - boka biljetter och guidade turer

Belägen i Westminster, i hjärtat av London, är det här en historisk inrättning som är lätt att hitta. Snett över Themsen ligger London Eye och åt andra hållet finner du St James’s Park.

Westminster Abbey, som tidigare hade det långa namnet Collegiate Church of Saint Peter at Westminster, är ett lika delar populärt som mäktigt resmål och om du har några timmar över rekommenderar vi dig starkt att besöka detta historiska monument.

Boka biljetter till Westminster Abbey

Eftersom Westminster Abbey är ett populärt resmål är det en god idé att komma väl förberedd och att redan ha köpt en biljett.

Köper du på nätet får du oftast ett bättre pris än om du skulle köpa på plats, dessutom slipper du både köer och trängsel.

I bokningskalendern nedan hittar du snabbt och enkelt biljetter på den dag du önskar. Klicka dig vidare för att boka:

 

Passa även på att ta en lunch i Cellarium Café and Terrace, strosa runt i trädgårdarna, Abbey gardens, och ta en tur i souvenirshopen innan ni går därifrån.

» Boka biljett till Westminster Abbey här

Westminster Abbey – inte bara en kyrka

Westminster Abbey är ingen vanlig kyrka, det står klart redan vid första anblicken. Här kan du bland annat få besöka en tusen år gammal trädgård, utforska de kungliga gravarna, undersöka Kröningsstolen, förundras över arkitekturen och all unik konst, samt besöka några av de många kapellen som finns spridda runtom byggnaden.

År 1066 kröntes William the Conqueror, känd i Sverige som Vilhelm Erövraren, i Westminster Abbey. Sedan dess har kyrkan varit den självklara kröningsplatsen för landets regenter.

Drottning Elizabeth II av England var den första – och hittills enda – regent som filmade och sände sin kröning i Westminster Abbey den 2 juni år 1953.

Därefter har nästan alla stora, kungliga händelser i kyrkan sänts för alla som vill se. Det är alltså den här kyrkan du antagligen sett på TV när exempelvis prins William och Kate Middleton gifte sig.

Statsbegravningen för drottning Elizabeth II, 19 september 2022, hölls i Westminster Abbey. Det gjorde även kröningen av kung Charles III och drottning Camilla, i maj 2023.

Två kyrkor i en

Man kan säga att Westminster Abbey är som två kyrkor i en. Originalstrukturen från första årtusendet började nämligen att byggas om på 1200-talet, på order av Kung Henry den tredje.

Hans ambition var att kyrkan skulle göras om så att den var av gotisk stil, den typ av arkitektur som började bli populär för kyrkor under den här tiden på flera håll i nuvarande Europa.

Henry den tredje hade stora planer. Han ville inte att kyrkan skulle begränsas till gudstjänster och daglig dyrkan.

Istället önskade han att Englands monarker hädanefter skulle krönas och begravas i Westminster Abbey – och precis så blev det. Hittills har sjutton monarker begravts i kyrkan. Den ombyggda kyrkan invigdes den 13:e oktober 1269.

Bra att veta om attraktionen

• Besöker du restaurangen kan det vara bra att veta att även om de håller öppet till klockan 18.00 på vardagar, behöver den sista beställningen göras senast en halvtimme innan stängning. Det gäller även under helgtiderna.

• Entrébiljetten till kyrkan gäller hela dagen.

• Kyrkan är inte bara en sevärdhet. Den används för olika religiösa och ceremoniella ändamål, därför finns det risk att den håller stängt vid vissa tillfällen.

• Den dagliga gudstjänsten innebär att inga insläpp sker mellan klockan 12.00 och 13.00. Om man däremot redan är inne i kyrkan kan man välja att stanna kvar under gudstjänsten.

Fler sätt att uppleva Westminster Abbey på

Att ta en rundtur med en kunnig guide är ett bra sätt att snabbt lära sig mer om Westminster Abbey – och om London. Här är ett exempel på en populär tur med höga betyg från tidigare deltagare. Notera att entré till kyrkan inte ingår.

Här finns ännu fler biljetter och turer som anknyter till den här sevärdheten: