Sevärdheter i London – våra tips!

I London finns några av världens mest kända sevärdheter, från Big Ben och London Eye till The Shard och Harry Potter. Här tipsar vi om saker att göra i London just nu, från klassiker till nykomlingar. [Uppdaterad 2022-03-21]

London - sevärdheter och saker att göra

Sevärdheter i London – våra tips just nu

Planerar du en resa till London och vet inte riktigt vad du vill se och göra i staden? Alla har ju sina intressen, och i London finns det något för nästan alla smaker. Men staden bjuder också på ett antal sevärdheter som vi vågar lova att alla gillar. Här är våra tips för 2022!

1. The View from the Shard

Europas snyggaste skyskrapa har också de mest spektakulära vyerna över London, från utsiktsvåningarna i The View at The Shard. Missa inte! Här kan du läsa mer om The Shard. Har du redan bestämt dig, finns biljetter att boka här.

2. Harry Potter Studio Tour

Att besöka filmstudion strax utanför London, där Harry Potter-filmer spelades in, är verkligen att träda in i en förtrollad värld av trollkarlar, svartalfer, mugglare och magiska miljöer. Kanske den bästa sevärdhet en familj kan uppleva i London för tillfället.

Läs mer på vår sida om Harry Potter Studio Tour eller gå bums till biljettbokningen. Biljetterna säljer slut snabbt på vissa datum, så det är klokt att boka i god tid.

3. Se en musikal

West End i London är, tillsammans med Broadway i New York, världens bästa plats att njuta av en musikal på. Vi har samlat massor av tips på musikaler och på vad du ska tänka på när du bokar, på vår sida om musikaler i London.

Bäst just nu? Max Martins succéföreställning &Juliet, fullsmockad med popdängor som ingen kan sitta stilla till.

4. Borough Market

Om du gillar mat, bara ett har ett pyttelitet drag av foodie i dig, då är den här matmarknaden och kvarteren runt omkring, kanske Europas bästa plats att befinna sig på. Från bagerier till slakterier, från pastahak till vinbarer, och från nykokt engelsk fudge till skotska ägg – allt gott finns på Borough Market.

5. Tower of London

Towern är en klassiker, en av de sevärdheter som ”alla” gör. Men det betyder faktiskt inte att den är uttjatad eller dålig. Tvärtom. Häng på en av vakterna på en guidad tur, så får du en riktigt gedigen – och ofta humoristisk – Londonupplevelse. Här kan du läsa mer om Tower of London, och här finns biljetter att boka snabbt och smidigt.

6. SEA LIFE London Aquarium

Alltså, du hajar inte vilken toppenupplevelse för hela familjen det här är. Hav, sjöar, rinnande vatten, tropiska regnskogar och alla fantastiska djur som hör till. Komplett med en undervattenstunnel.

Allt finns i SEA LIFE London Aquarium mitt i staden, granne med London Eye. Entrébiljett bokas här, men om du vill spara några pund är kombinationsbiljetten till både akvariet och London Eye ett givet tips.

7. London Eye

Världens utan tvekan mest kända pariserhjul finns inte i Frankrikes huvudstad, utan hos evigt irriterande grannen Storbritannien. Ja, det är många andra turister som åker och ja, det kan bli köer ibland.

Men när du väl når toppen på London Eye och har Themsen och staden långt nedanför gondolens fönster, då inser du att det är en sevärdhet väl värd både tid och pengar. Biljett bokar du här, möjlighet till snabbentré finns.

8. Sky Garden

Hur ofta är entrén till en utsiktsvåning i en storstad helt gratis? Aldrig. Utom här då. Fantastiskt fina Sky Garden låter dig komma in utan att betala ett enda pund, så missa för allt i världen inte det här. Det enda som krävs är att du bokar din plats i förväg. Läs mer om Sky Garden här.

9. Afternoon Tea på The Milestone Hotel

Att uppleva ett äkta Afternoon Tea är en av de bästa saker du kan göra i London. Det finns massor att välja bland, på den här sidan tipsar vi om våra favoriter när det gäller Afternoon Tea i London, men ett snabbt, trevligt och på alla sätt bra tips är The Milestone Hotel. Vill du ha din plats säkrad är det bara att boka på nätet.

10. Kensington Palace

Buckingham Palace kanske låter mer storstilat, men faktum är att Kensington Palace är din bästa chans att komma de brittiska kungligheterna nära. Till skillnad från Buckingham Palace håller Kensington Palace öppet året runt och är ett levande slott där flera medlemmar ur kungafamiljen bor, bland annat prins William med familj.

På den här sidan kan du läsa mer om Kensington Palace – eller klicka hit om du vill boka biljett direkt.


 

Londons mest klassiska sevärdheter

Förutom topplistan här ovanför, finns massor av saker att göra i London. Här kommer ytterligare några populära sevärdheter.

Houses of Parliament och Big Ben

Londons främsta landmärke och en av stadens största sevärdheter är klocktornet Big Ben. Det karaktäristiska tornet är över 96 meter högt och själva klockan, som väger mer än 13 ton, togs i bruk 1859. Det officiella namnet är inte Big Ben utan Great Bell of Westminster, och än idag ringer den varje heltimme.

Houses of Parliament, eller The Palace of Westminster, är en samling byggnader som rymmer de två fristående brittiska parlamenten The House of Lords och The House of Commons. Som turist kan du gå på guidade turer i byggnaderna och lära dig mer om deras historia och nutida funktion. parliament.uk/visiting

Westminster Abbey

I den gotiska kyrkan Westminster Abbey, som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, har det döpts, krönts, vigts och begravts kungligheter sedan 1200-talet. Som besökare kan du gå in i kyrkan och uppleva dess fulla prakt, antingen på egen hand eller genom att gå en guidad tur.

Fyra gånger per dag hålls det gudstjänster i kyrkan som du gärna får delta i. Här finns även ett sevärt museum, samt kafé och butik. westminster-abbey.org

Buckingham Palace

För många turister står drottningen Queen Elisabeths officiella bostad Buckingham Palace högt på listan över vilka sevärdheter i London som måste besökas. Det ceremoniella vaktbytet, Changing of The Guard, som sker dagligen under sommaren och varannan dag under vintern är en ofantligt populär attraktion.

Inhyst i palatset finns även ett galleri kallat Queen’s Gallery där man kan se vackra konstföremål och praktfulla skatter som tillhör drottningen. royalcollection.org.uk

Piccadilly Circus

Torget och mötesplatsen Piccadilly Circus i London är en sevärdhet som är väl värd ett besök. Mest känt är torget för den stora fontänen, Shaftesbury Memorial, som är placerad i mitten på torget. Fontänen byggdes 1893 som en hyllning till den viktorianska filosofen och politikern Lord Shaftesbury som kämpade för avskaffandet av slaveriet.

Circus är ett annat namn för rondell och platsen är hårt trafikerad och därmed ingen höjdare för den som söker lugn och ro. I närheten av Piccadilly Circus finns det gott om shoppingmöjligheter och du har också nära till populära shoppinggator som Bond Street, Oxford Street och Carnaby Street.

Tower of London

Den medeltida kungliga borgen Tower of London är en sevärdhet som lockar miljontals besökare årligen. Är du intresserad och fascinerad av gamla fängelsehålor, avrättningsplatser och gnistrande kronjuveler är detta ett måste för dig!

Från borgens torn erbjuds dessutom en riktigt fin utsikt och här finns både kaféer, restaurang och ett flertal olika butiker. hrp.org.uk/toweroflondon

London Eye

Förutom Big Ben är pariserhjulet London Eye den attraktion och sevärdhet som flest förknippar med London. Pariserhjulet är inte så gammalt som man kanske tror, utan restes 1999 för att fira millennieskiftet.

En tur i det 135 meter höga pariserhjulet tar cirka en halvtimme och från hjulets högsta punkt bjuds du på en fyra mil lång utsikt i samtliga väderstreck. Speciellt vackert är det att åka London Eye kvällstid när stadens alla ljus reflekteras i Themsens vatten.

Abbey Road

Abbey Road är namnet på en gata i London, men är mer känt som titeln på den världsberömda popgruppen The Beatles sista album från 1969.

Albumets omslag utgörs av ett fotografi av popgruppen gåendes över ett övergångsställe på gatan Abbey Road, och albumtiteln är även en hommage till studion Abbey Road Studios där albumet spelades in.

Inspelningsstudions adress är än idag 3 Abbey Road och anses vara en av världens mest kända musikstudios. Bege dig hit om du är ett hängivet Beatles-fan och vill föreviga studion och det berömda övergångsstället. abbeyroad.com

Boka sevärdheter i London på nätet

Nästan alla attraktioner och upplevelser går att boka på nätet. Ett tips är välkända Get Your Guide där du bokar snabbt, smidigt och ofta med generösa avbokningsvillkor. Kolla dock vad som gäller för respektive sevärdhet. Här finns ett litet urval av allt du kan göra i London: