Flygplatser i London – och transfer in till stad och hotell

Transfer från flygplatsen in till London är en återkommande fråga. Ska man välja tåg, flygbuss eller shuttle bus? Hur dyrt är det med taxi? Hur bokar man? [Uppdaterad 2022-02-21]

Transfer flygplats London

På den här sidan ger vi våra bästa tips på hur du reser från Londons flygplatser och in till staden. Tips som nog är välbehövliga, för London är lite av en resedjungel.

Du får räkna med att ankomma till olika platser och stationer i London beroende på vilken flygplats du har landat på. Och det finns mängder av alternativ för din transfer.

I London, och i stadens närhet, finns hela sex flygplatser: London Heathrow Airport, Stansted Airport, London Gatwick Airport, London Luton Airport, London City Airport och London Southend Airport.

Om du flyger från en flygplats i Skandinavien landar du med stor sannolikhet på någon av de fyra förstnämnda, alltså Heathrow, GatwickStansted eller Luton. Mer om information om de flygplatserna finns här nedanför, tillsammans med tips på hur bäst tar dig från flyget in till staden.

Först några generella råd som gäller oavsett vilken flygplats du landar på:

1. Undvik taxi från flygplatsen

Londons taxibilar använder taxameter till och från Heathrow, vilket gör att du inte har koll på slutpriset. Är det köer och mycket trafik, vilket det ofta är, kan kostnaden dra iväg rejält. Från Stansted och Gatwick kan det finnas taxibilar med fast pris, men det blir ändå väldigt dyrt. Taxi använder du först när du kommit in i London, inte för att ta dig dit.

2. Tåg är snabbast och bekvämast

Heathrow, Gatwick, Stansted och Luton har alla flygtåg som går raka spåret in till London. Tågen går snabbt, fastnar aldrig i bilköer, och du tar dig enkelt ombord med ditt bagage direkt från flygterminalen. Räkna med att biljetterna ligger i spannet 200-320 kronor beroende på vilket flygplatståg det är. Heathrow Express är dyrast, tåget från Luton Airport är billigast.

Flygbussar finns från samtliga flygplatser. De är billigare än tåget, men betydligt långsammare. Från vissa flygplatser sparar du rejält med pengar på att åka buss istället för tåg, främst från Heathrow, medan prisskillnaden mellan tåg och buss från exempelvis Stansted är ytterst liten. Genom att klicka på länkarna under respektive flygplats ser du snabbt vad biljetterna kostar.

3. Shuttle buss är smidigt och prisvärt

Att ta en shuttle bus från flyget är faktiskt ingen dum idé. Du blir avsläppt vid ditt hotell, du slipper kånka på bagage på tåg och tunnelbana – och du får ett fast pris som blir betydligt billigare än taxi och ibland faktiskt billigare än tåget. Enda nackdelen är att du får dela minibuss med andra passagerare och ibland får vänta på att de släpps av först.

Om du bokar den shuttle bus vi tipsar om här, garanteras att bussen aldrig gör fler än tre stopp. Så resan till hotellet går snabbt. Servicen har många nöjda kunder och finns från samtliga Londons flygplatser.

» Ankomst – boka shuttle bus från Heathrow eller Gatwick till hotellet
» Avfärd – boka shuttle bus från hotellet till Heathrow eller Gatwick


 

Heathrow iconTransfer från Heathrow till London

London Heathrow Airport, LHR, är Londons primära flygplats och världens tredje största. Heathrow är belägen 2,4 mil väster om centrala London. På Heathrow landar du om du exempelvis flyger med British Airways eller SAS från Sverige.

Tåg från Heathrow till London

Heathrow har perfekta förbindelser med London. Med flygtåget Heathrow Express är du framme i centrum efter bara femton minuter, tågen går direkt till Paddington Station. Var tionde minut kan du även ta tunnelbanelinjens linje Piccadilly Line in till centrala London.

» Biljetter till Heathrow Express bokar du enklast på nätet

Flygbuss från Heathrow till London

National Express kör flygbussar från Heathrow till Victoria Coach Station i London. Bussarna går fyra gånger per timme som mest, och en gång per timme under lugnare tider på dygnet. Restiden varierar stort, från 45 minuter upp till 2 timmar och 30 minuter, beroende på vilken terminal du reser ifrån och, inte minst, på trafikläget.

» Boka biljett till flygbussen från Heathrow till London

Delad shuttle bus från Heathrow till London

Ett smart och budgetvänligt alternativ. Billigare än taxi och enklare än tåget. Du blir körd hela vägen från Heathrow fram till ditt hotell i London. Nackdelen är att du delar med bil med andra passagerare och kan behöva vänta på att dom släpps av först.

» Boka delad transfer från Heathrow


 

Gatwick iconTransfer från Gatwick till London

London Gatwick Airport, LGW, är stadens näst största flygplats och ligger cirka 4,5 mil söder om centrala London. Till Gatwick flyger du främst med Norwegian från Sverige.

Gatwick Express – snabbtåg från Gatwick till London

Med tåget Gatwick Express når du järnvägs- och tunnelbanestationen Victoria Station på ungefär 30 minuter. Tips! Du kan betala Gatwick Express med ett Visitor Oyster Card, om du beställt kortet innan du reser hemifrån. Läs mer om Visitor Oyster Card här.

» Boka biljett till Gatwick Express här

Vanliga tåg från Gatwick till London

Från Gatwick kan du också åka med vanliga tåg in till London, och det är faktisk ett bra val. Tågbolagen som kör är Southern Railway och Thameslink. Tågen är billigare än Gatwick Express, och inte alltför mycket långsammare. Dessutom har du möjlighet att kliva av på fler stationer i London än med Gatwick Express som bara kör till Victoria Station.

Säg att ditt hotell ligger i South Bank. Istället för att ta Gatwick Express över Themsen och sedan ta tunnelbana eller taxi tillbaka, så åker du med Southern till stationen London Blackfriars eller med Thameslink till London Bridge Station, och hamnar rätt direkt.

» Boka biljett med Thameslink från Gatwick
» Boka biljett med Southern Railway

Flygbuss från Gatwick till London

Bussen från Gatwick tar upp passagerare utanför flygplatsens båda terminaler och kör till Victoria Coach Station i London.

Bussarna går dygnet runt och minst en gång i timmen. Restiden är cirka 90 minuter, men varierar beroende på trafiken.

» Köp biljett till flygbussen från Gatwick

Delad shuttle bus från Gatwick till London

Ett smart och budgetvänligt alternativ. Billigare än taxi och enklare än tåget. Du blir körd hela vägen från Heathrow fram till ditt hotell i London.

Nackdelen är att du delar med bil med andra passagerare och kan behöva vänta på att dom släpps av först.

» Boka delad transfer från Gatwick


 

Stansted iconTransfer från Stansted till London

London Stansted, STN, ligger fem mil nordost om London och har länge varit lågprisbolagens flygplats. Till Stansted kommer du om du flyger med Ryanair från Sverige.

Tåg från Stansted till London

Du tar dig enklast till London med Stansted Express, ett tåg som stannar på två stationer: Liverpool Street och Tottenham Hale. För de allra flesta resenärer, som ska bo på hotell i centrala London, är det avstigning vid Liverpool Station som gäller.

Restiden är 47 minuter. Stansted Express går var 15:e minut från tidig morgon till strax före midnatt.

» Köp biljetter till Stansted Express

Buss från Stansted till London

Flygbussarna från Stansted till London går dygnet runt och du kan välja mellan olika hållplatser för avstigning beroende på vilken linje du tar: Liverpool Street Station, Victoria Coach Station, Paddington Station och Stratford Station.

Restiden varierar med trafikläget och beror på vilken busslinje du väljer, men räkna med ca 60-90 minuter.

» Köp biljetter till flygbuss från Stansted

Shuttle Bus från Stansted

Föredrar du att bli skjutsad från flygplatsen hela vägen till hotellet? Då ska du välja en delad transfer.

Du slipper fundera på tåganslutning och tunnelbanenät – och det är billigare än taxi. Men det kan ta längre tid om andra passagerare lämnas av först.

» Boka delad transfer från Stansted


 

Luton iconTransfer från Luton Airport till London

London Luton Airport, LTN, ligger ca 55 kilometer norr om London och har förbindelse till centrala London med tåg och flygbuss. På Luton Airport landar du om du reser med EasyJet eller Monarch från Skandinavien.

För tillfället, februari 2022, finns inga direktflyg från Sverige till Luton Airport. Informationen får stå kvar tills vidare, som en service till dig som eventuellt reser till Luton via andra flygplatser.

Tåg från Luton Airport till London

Tåget tar som snabbast 24 minuter, men en restid på runt 40 minuter är vanligare. Tågen går var 15:e minut och tar dig till följande stationer i London: St Pancras International, Farringdon, City Thameslink och Blackfriars.

Tågen avgår inte från själva flygplatsen, utan från stationen Luton Airport Parkway. Dit åker du med shuttle bus från flygplatsen. Bussen avgår direkt utanför terminalen, från hållplats T, var tionde minut.

Tips! Ange Luton Airport som avresestation när du bokar tågbiljetten på nätet, då inkluderas shuttle bus-biljetten i priset. Om du däremot anger att du ska resa från Luton Airport Parkway så måste du betala shuttle bus-biljetten ombord på bussen. Notera att endast kontanter accepteras.

» Köp biljetter till tåget från Luton Airport till London

Flygbuss från Luton Airport till London

Två bussbolag har linjer från Luton Airport till London, National Express och Green Line. Båda har Victoria Coach Station som ändhållplats, men du kan kliva av på ett stort antal hållplatser på vägen dit.

Restiden in till London är cirka 50 minuter, men varierar med trafiksituationen.

» Köp biljetter till flygbussen från Luton Airport till London

Delad transfer från Luton Airport

Välja en delad transfer med shuttle bus om du vill resa direkt från flygplats till hotell utan att behöva byta tåg eller tunnelbana. Kostar mindre än de dyra taxibilarna, du har ett fast pris, och brukar fungera väldigt smidigt.

En delad transfer kan dock ta längre tid än de andra resealternativen, om andra passagerare släpps av före dig.

» Boka delad transfer med shuttle bus från Luton Airport

 

Karta över flygplatser i London

Heathrow är närmast – om man undantar London City Airport som vi inte tar upp på den här sidan – och Stansted ligger längst från London. Här ser du var flygplatserna är belägna.