Väder, klimat och temperatur i London

Väder i London är ett kärt samtalsämne. Stadens klimat präglas av närheten till Atlanten, vilket ger lite ostadigt väder. Ett annat tecken på havets inflytande på klimatet är de små skillnaderna i temperatur under året. [Uppdaterad 2022-03-22]

Väder klimat och temperatur i London

Somrarna i London är ofta varma och termometern visar i regel omkring 20-22 plusgrader. Juli är vanligtvis den varmaste månaden med en medeltemperatur på cirka 20 plusgrader.

Enstaka dagar sommartid kan temperaturerna nå en bit över 30 dagar, rekordet är svettiga 38 grader uppmätt 2003.

Vinter i London är ofta förenat med temperaturer på 1-8 plusgrader och snö är ganska sällsynt. Snön lägger sig vanligtvis kanske en till två gånger per år, och då bara i kortare perioder.

Väder i London – inte bara regn

Du bör ha med dig ett paraply när du reser till London, den höga luftfuktigheten gör att det är vanligt med regnskurar året runt. Vill du hålla dig någorlunda torr ska du undvika att resa i oktober, november och december då det regnar som allra mest.

Men! Samtidigt ska sägas att pratet om London som en stad med mycket regn faktiskt är något av en myt. Londons väder svänger snabbt och regn faller förvisso med jämna mellanrum, men det är ofta fråga om fint duggregn och lätta skurar.

Mindre nederbörd än Göteborg

London har en årlig snittnederbörd på cirka 600 millimeter. Vi skriver cirka, eftersom det beror lite på vilken av stadens väderstationer man tittar på. 600 mm regn är betydligt mindre än Göteborg som får nästan 800 mm nederbörd per år, nästan exakt lika mycket som Malmös 602 mm per år, men mer än Stockholm som ligger på ungefär 530 mm per år.

Jämför vi Londons regnmängder med internationella storstäder, så regnar det nästan dubbelt så mycket i såväl New York som i Sydney. Ändå har de städerna inte alls samma regnrykte som London.

Bästa tid att besöka London

Bästa tid att besöka London är i maj eller i september, då är vädret ofta bra och det är inte fullt lika mycket turister i staden som under sommarmånaderna. Men staden lämpar sig väl som resmål året runt, eftersom temperaturskillnaderna är så pass små från månad till månad.

Vi slår gärna ett slag för vinterresor till London också. Att byta svinkalla svenska vinterdagar i januari och februari mot Londons betydligt mildare väder, är inte dumt. Det är också en period med färre turister och bättre priser på Londons hotell.

Riktigt smällkallt blir det sällan och riktigt hett blir det heller inte. Senvår och tidig höst är årstider som är fina att tillbringa i London. Då ligger temperaturen på omkring 15 plusgrader och solen bryter igenom molntäcket.

Temperatur i London månadsvis

Januari: +2 till +7
Februari: +2 till +7
Mars: +3 till +10
April: +5 till +13
Maj: +8 till +17
Juni: +11 till +20
Juli: +13 till +22
Augusti: +12 till +21
September: +10 till +19
Oktober: +8 till +15
November: +4 till +10
December: +3 till +8

Väder i London just nuLondonväder – så funkar det

Fortfarande fundersam över hur vädret egentligen är i London? Kolla in den här filmen från Visit London, så klarnar det kanske.

(Foto: Flickr/chrisjohnbeckett)