Fish and chips i London – våra tips!

Fish and chips är Storbritanniens välfriterade nationalrätt. I London hittar du fish and chips nästan överallt, men det är ett fåtal ställen som lagar den riktigt bra. Följ våra tips om du vill vara säker på att hitta rätt. [Uppdaterad 2022-03-17]

London Fish and Chips

Fish and chips är en enkel maträtt. Friterad fisk, ofta torsk, och friterad potatis till. Tartarsås, och ibland gröna ärtor, vid sidan. Eftersom rätten är så enkel, ställer den extra höga krav på ingredienserna.

Fisken måste vara färsk för att köttet ska ha den spänstighet som kan göra fish and chips till en riktigt fenomenal måltid. Tyvärr använder merparten av restaurangerna i London fisk som har varit fryst och serverar den med djupfryst pommes köpt på storpack. Under sådana omständigheter blir fish and chips lätt en väldigt tråkig historia.

Men när den görs på pinfärsk fisk friterad i en välkomponerad batter – frityrsmet – och ackompanjeras av potatis av god kvalitet, då är fish and chips oerhört gott.

Psst. Du vet säkert det här redan, men för säkerhets skull: Chips på brittisk engelska betyder pommes frites (eller strips). Så fish and chips är alltså fisk och pommes. Skulle du vilja köpa chips, alltså vanliga potatischips, så heter det crisps. Slut på språklektionen.

I regel kan du välja på att få fish and chips gjord på följande fiskar: torsk (cod), kolja (haddock), spätta (plaice), kungsfisk (rock) eller kummel (hake). Ibland förekommer också hälleflundra (halibut).

Du väljer vanligtvis mellan två portionsstorlekar, regular (R) eller Large (L). Portionerna är ofta rejält tilltagna, så en regular räcker för de flesta. Glöm inte att salta. Häll rejält med vinäger på potatisen.

Fish and chips i London – våra favoriter

En fish and chips-restaurang kallas ofta ”chippy” eller ”chipper” på brittisk slang. Se till att välja din chippy med omsorg! Här är våra favoriter:

Fishcoteque

Namnet är aningen töntigt, lokalen liten och bedagad. Vi misstänker att inga större renoveringar gjorts sedan invigningen i mitten av 1940-talet.

Men fisken! Jisses, så god. Fishcoteque använder bara dagsfärsk fisk och gör sina pommes frites på noga utvalda potatisar.

Ska du bara testa en traditionell chippy i London, låt det bli den här. Obs! Ta med kontanter, kortbetalning accepteras inte.
fishcotheque.co.uk

Fish!

Fin fiskrestaurang i Borough Market, som också har en take away-lucka utanför.

Oavsett om du äter i restaurangen eller strosar runt på marknaden med pappersbricka i hand, kommer du att märka hur färsk och perfekt friterad fisken är.

Många av ingredienserna hämtas från marknaden, fisken kommer dagsfärsk från Kingston upon Thames.

Torsk är klassikern som de flesta väljer, men att lägga på ett par pund för hälleflundra är ingen dum idé.
fishboroughmarket.com

Golden Hind

En av Londons äldsta chippies och ett av de säkraste korten för riktigt vällagad fish and chips. Fisken hämtas från fiskmarknaden i hamnstaden Grimsby i östra England och levereras färsk till den här lilla restaurangen i Marylebone, där den friteras i husets egen frityrsmet.

Golden Hind har lagat goda fiskrätter sedan 1914 och fortsätter att vara mycket populär. För maten förstås, men också för vänlig personal och trevlig service. Om du blir hungrig efter shopping på Oxford Street, ligger Golden Hind på lagom promenadavstånd. Men bli inte förvånad om det är svårt att få plats.
www.goldenhindrestaurant.com

Harrods Fish & Chips

Att äta på Harrods kostar förstås en hel del, men den klassiska atmosfären och väldigt vällagad mat ingår i priset.

Fish and chips är inget undantag. Om du äter den på Harrods så får du en av de bästa i London. Du väljer mellan torsk, kolja eller scampi, som friteras i husets egen frityrsmet gjord på ale. Serveras tillsammans med handskurna pommes och tartarsås.

Fish & Chips, restaurangen heter helt enkelt så, hittar du i Harrods Food Halls på nedre våningen.
www.harrods.com/restaurants/fish-chips

Rock & Sole Plaice

Läget i turistkvarteren vid Covent Garden gör att man kan bli misstänksam till kvaliteten på maten. Men det finns ingen anledning att tvivla.

Rock & Sole Plaice är inte bara Londons troligen äldsta chippy, utan också en av de allra främsta. Recepten från 1871 används än idag och fisken är färsk och hållbart fångad.

Pluspoäng för uteservering och en fantastiskt god sticky toffee pudding som efterrätt. Missa inte!
www.rockandsoleplaice.com

Masters Superfish

Färska råvaror, låga priser och stora portioner. Det här är en riktig favorit och ett måste om du är i närheten av Waterloo Road.

Om du vill känna dig något nyttigare, eller åtminstone mindre onyttig, kan du byta ut hälften av pommes fritesen mot en sallad för en liten extra kostnad.
masterssuperfish.com

Laughing Halibut

Liten och klassisk chippy i Westminster i centrala London. Bra priser. Nästan alla rätter kostar under £10 även för en större portion.

Det enda på menyn som gör ett aningen större hål i plånboken är hälleflundran, men den är så god att den är värd vartenda pund.
thelaughinghalibut.com