Dagstur från London – till Stonehenge, Cotswolds eller Bath

Dagsturer från London är ett perfekt sätt att uppleva lite mer av England. Från London finns utflykter och dagsturer till pittoreska Cotswolds, mäktiga Windsor Castle, Shakespeares Stratford-upon-Avon eller mystiska Stonehenge – för att bara nämna ett urval. [Uppdaterad 2022-03-14]

Dagstur och utflykter från London

Från London är det nära till några av Storbritanniens bästa utflyktsmål, oavsett om du vill känna lugnet på den engelska landsbygden eller häpna över överdådet i majestätiska slott. Här nedan tipsar vi om spännande utflykter du enkelt kan nå med bil, buss eller tåg från London.

Vill du slippa bekymret med att boka tågbiljetter eller att hyra bil och köra i vänstertrafiken, kan det vara klokt att boka dagstur med en arrangör. Då får du allt fixat till ett fast pris, och ofta en duktig guide på köpet. Se länkarna under respektive plats för mer information.

Cotswolds

Idylliska Cotswold är själva sinnebilden av mysig engelsk landsbygd. Här bland betande får, pittoreska byar och böljande gröna kullar är livet lite vackrare, lite fridfullare än på de flesta andra ställen.

Området är upptaget på listan över ”Areas of Outstanding Natural Beauty” och kan skryta med att hysa några av landets äldsta pubar.
» Här finns en populär dagstur till Cotswolds

Stonehenge

Stonehenge är fortfarande en gåta för historiker och arkeologer. Vilka var det som reste detta jättemonument och för vilket syfte? Teorierna är många och skiljer sig, beroende på vilken guide man väljer att gå med, från det akademiskt korrekta till det helt uppdiktade.

Notera att det brukar vara väldigt mycket folk kring de keltiska högtiderna (vår-, höst-, och vintersolstånden, samt midsommar).
» Halvdagstur till Stonehenge från London

Windsor Castle

Windsor Castle är ett av det brittiska kungahusets officiella residens och kan skryta med att både vara Storbritanniens största slott och det slott i världen som har varit bebott under längst tid.

Windsor Castle började uppföras redan på 1066-talet av Vilhelm Erövraren och omfattar idag hela fem hektar och 1000 rum. Windsor Castle ligger en timmes bilfärd från centrala London och passar utmärkt som en halvdagsutflykt.
» Från London till Windsor Castle, Stonehenge & Bath

Bath

Världsarvslistade Bath grundades redan av de gamla romarna och är en av Englands äldsta städer.

Badanläggningarna vid traktens heta källor, stadens många teatrar och museer samt det storslagna Royal Crescent är bara några av anledningarna till varför Bath fortsätter att vara ett av Englands populäraste resmål.
» Dagstur till Bath, Windsor Castle & Stonehenge

Oxford

För mer trivsel i historisk miljö rekommenderas även en avstickare till Oxford. Det gamla lärosätet har mycket att erbjuda även för de som inte studerar.

Här kan man traska runt bland universitet, bibliotek och gotiska katedraler, ta en roddtur längs Themsen i en så kallad puntbåt och låtsas att man är med i ”En förlorad värld” och ”Kommissarie Morse”.
» Oxford, Cotswolds & Stratford-upon-Avon på samma tur

Stratford-upon-Avon

Ett besök i William Shakespeares hemstad Stratford-upon-Avon är väl värt en utflykt. Den store dramatikerns hem finns bevarat och fungerar idag som museum. Teatern lever fortfarande i den gamle mästarens födelseort.

The Royal Shakespeare Company har sitt säte i staden och sätter upp pjäser året runt. Se till att boka biljetter i förväg då de populäraste uppsättningarna säljer slut snabbt.
» Oxford, Cotswolds & Stratford-upon-Avon på samma tur

Warwick Castle

Vid floden Avon i Warwickshire ligger Warwick Castle, ett medeltida slott som hämtat direkt från sagan om Robin Hood, komplett med vallgrav, torn och bågskyttegluggar.

Här anordnas under året många medeltidsaktiviteter som tornerspel, pilbågsskytte och demonstration av en 18 meter hög medeltida katapult. För den som vill bli den nya kung Arthur ges här också chansen att dra svärdet ur stenen.
» Utflykt till Warwick Castle, Oxford och Stratford-upon-Avon

Highclere Castle/Downton Abbey

För alla som följt familjen Crawley och dess tjänstefolks öden i TV-succén Downton Abbey är ett besök på inspelningsplatsen Highclere Castle i Hampshire ett måste.

Här kan man utöver att gå på guidade turer i slottet även ta promenader i den magnifika slottsparken och besöka utställningen med egyptiska artefakter.
» Populär dagstur till Highclere Castle och Oxford

Fler utflykter från London

Här finns ytterligare tips på guidade turer och utflykter med buss från London, till sevärdheter utanför staden: