Sky Garden – Londons vackraste utsikt kostar inte ett enda pund

Sky Garden ligger högst upp i skyskrapan 20 Fenchurch Street, den så kallade walkie talkie-byggnaden i Londons finanskvarter. Utsikten över London är fantastisk och det kostar ingenting att göra ett besök. Men du måste förboka din plats. [Uppdaterad 2024-03-27]

Sky Garden 01 (Foto: Flickr/mdpettitt)

Egentligen är det här för bra för att vara sant. Utsiktsvåningar i skyskrapor brukar alltid ta ganska bra betalt av den som vill ta hissen upp för att njuta av vyerna.

I The Shard på andra sidan Themsen, till exempel, kostar en biljett till The View from The Shard drygt 300 kronor.

Men inte Sky Garden. Ett besök här kostar inte ett enda pund, det är faktiskt helt gratis.

Boka Sky Garden

Enda kravet är att du förbokar din plats på nätet. Ha i åtanke att den här sevärdheten – fullt förståeligt – har blivit mycket populär, så det gäller att boka plats så snabbt du bara kan. Men du kan inte boka hur tidigt som helst, tyvärr.

Till varje dag finns ett begränsat antal platser. Bokningen släpps på i treveckorsperioder och på måndagar läggs platserna till kommande tre veckor ut på Sky Gardens webbplats.

Håll koll och boka snabbt, det blir fort utsålt. Du får välja en specifik tid och kan stanna i Sky Garden maximalt en timme.

Sky Garden 02 (Foto: Flickr/mdpettitt)

Londons bästa utsikt

Utsiktsvåningen ligger högst upp i skyskrapan 20 Fenchurch Street. Byggnaden stod klar 2014 och Sky Garden öppnade i början av 2015.

Skyskrapan, som kallas Walkie Talkie Building på grund av sin böjda form, har fått pris som Storbritanniens fulaste nya byggnad – men utsikterna är allt annat än fula.

Från Sky Garden, 155 meter över marken, har du 365 graders vyer över staden och kan spana på St Paul’s Cathedral, Tower of London, Tower Bridge, The Shard, The Gherkin och andra kända byggnader – och följa Themsens lopp med blicken.

Sky Garden har kafé, restaurang och bar. På sidan som vetter mot Themsen finns en stor utomhusterass.

Se till att ta med en kamera, bättre ställe att fånga Londons skyline på finns inte.

Fler vackra vyer i London

Om du inte kan få nog av utsikten över den här staden, då är vyerna från både London Eye och från The View from The Shard måsten att uppleva.

Ett annat tips, som kanske inte är lika känt, är att utsikten från kupolen i St Paul's Cathedral faktiskt är väldigt fin. En nyhet som invigdes hösten 2023 är luftiga Horizon 22 som faktiskt är gratis, precis som Sky Garden.

(Foto: Flickr/mdpettitt)