St Paul’s Cathedral – spännande historia och vacker utsikt

St Paul's Cathedral är en riktig Londonikon. En av de byggnader som gör London till London. Besök St Paul's för historien, arkitekturen och atmosfären – men missa inte den imponerade utsikten från kupolen. [Uppdaterad 2023-08-11]

St Paul's Cathedral

St Paul's måste besökas minst en gång i livet. För att ta del av dess historia, beundra den vackra byggnaden och ta in atmosfären. Men också för att kupolen är en av Londons bästa utsiktsplatser, med fantastiska vyer över staden.

Entré till St Paul's Cathedral – boka biljett

Att boka biljett till St Paul's Cathedral på nätet är klokt. Du får bekräftelse direkt och kommer in genom att visa en mobilvoucher i entrén. Du bokar enkelt biljett på den här sidan. eller genom att använda bokningskalendern här nedanför.

Välj datum för att klicka dig vidare till pris och bokning:

St Paul's Cathedral invigdes som kyrka 1697, men konstruktionen blev inte helt färdigställd förrän 1710. Katedralen vilar på den högsta punkten i City of London och drar fortfarande blickarna till sig, trots de imponerande skyskrapor som byggts i samma del av staden.

Katedralen med den mäktiga kupolen var faktiskt Londons högsta byggnad fram till 1967 och kupolen är fortfarande en av världens högsta. Utsikten från Golden Gallery, en av två utsiktsplatser, är magnifik. Du måste gå 528 trappsteg (!) men det är mödan värt.

St Paul's Cathedral – en symbol för landet

St Paul's Cathedral har blivit mycket mer än en kyrka. Tack vare byggnadens nästan osannolika förmåga att undgå att träffas av tyska bomber i blitzen under andra världskriget, blev katedralen en symbol för hela Storbritannien och har för alltid tagit en plats i nationens hjärta.

I katedralen har kända britter som Lord Nelson, Winston Churchill och Margaret Thatcher begravts. Prins Charles och Lady Diana gifte sig här och efter slutet av både första och andra världskriget högtidlighölls krigssluten med fredsgudstjänster.

En levande kyrka

Man kan lätt tro att det här är en sevärdhet i första hand – det är det inte. Katedralen används för daglig kyrkoverksamhet, så visa samma hänsyn som du skulle göra på andra platser där människor ber.

Hitta dit

Enklast är att ta tunnelbanans Central Line till stationen St Paul's. Men även stationerna Mansion House, Blackfriars och Bank ligger inom bekvämt promenadavstånd och ett flertal busslinjer passerar katedralen.

Fler biljetter och kombinationserbjudanden

Håll utkik efter biljetter som kombinerar St Paul's Cathedral med andra sevärdheter och upplevelser i London, det kan vara ett smart sätt att spara lite pengar på.