Oxford Street, Londons största shoppinggata, ska tömmas på biltrafik och förvandlas till en gågata fylld med offentlig konst, enligt planer från borgmästarens kontor.

Oxford Street utan bilar

Planerna offentliggjordes av Londons borgmästare Sadiq Kahn i början av november. Från slutet av 2018 ska staden börja införa trafikrestriktioner längs Oxford Street med målet att göra gatan helt bilfri väster om Oxford Circus – i en första etapp.

I etapp två fasas biltrafiken även ut från på den östra delen mellan Oxford Circus och Tottenham Court Road, från slutet av 2019. I etapp 3, som slutförs någon gång efter 2020, kommer även sträckan vid Marble Arch att bli bilfri.

– Det här är en väldigt spännande utveckling för vår stad. Oxford Street är en världsberömd gata med miljoner besökare varje år, och om bara lite mer än ett år kan den mest ikoniska delen av gatan, väster om Oxford Circus, vara förvandlad till en bilfri boulevard för fotgängare, sa Sadiq Kahn i ett uttalande.

Londons Oxford Street blir bilfritt

Idag går två körbanor längs gatan, men enligt förslaget ska de fyllas ut och jämnas med trottoarerna för att ta bort höjdskillnader som kan ställa till besvär för rullstolsburna besökare. Busslinjer dras om och taxiplatser flyttas.

Istället byggs en rad torg med träd och bänkar, som binder ihop gågatan, och en 800 meter lång utställning med offentlig konst skapas.

Oxford Street är inte bara Londons mest populära shoppinggata, det är också en av Europas mest besökta gator med i snitt en halv miljon fotgängare om dagen.

Konst och fotgängare

Diskussionen om att förbjuda bilar längs Oxford Street är inte ny. Dålig luft till följd av bilavgaser och svår trängsel på trottoarerna, har gjort att frågan varit uppe förr.

Om projektet blir verklighet den här gången är inte helt avgjort än, även om det verkar troligt. Allmänheten har till 17 december i år på sig att lämna sina synpunkter på förslaget.