Peninsula Place Greenwich London

London satsar över åtta miljarder pund på att rusta upp stadsdelen Greenwich. En av nyheterna blir den här t-banestationen. En futuristisk skapelse från spanske stjärnarkitekten Santiago Calatralva.

Byggnaden blir, i ärlighetens namn, mer än bara en tunnelbanestation.

Den byggs ovanpå nuvarande North Greenwich Station, som kommer att byta namn till Greenwich Peninsula, och får även plats för 800 lägenheter, 80 butiker, kontor, restauranger, barer, bio och ett hotell med 500 rum.

Konstruktionen får tre glasklädda armar som sträcker sig mot himlen intill O2-arena på Greenwich Peninsula, en halvö som Themsen slingrar sig runt i östra London.

Designen är inspirerad av Crystal Palace, det forna Kristallpalats som byggdes till Londonutställningen 1851, men blir också ”skamlöst modernt” enligt arkitektbyrån.

Namnet blir Peninsula Place

Skisserna visar att påståendet verkligen stämmer. Och Santiago Calatrava är ingen nybörjare när det gäller att bygga annorlunda stationer, vilket den nyligen öppnade stationen vid World Trade Center i New York är ett bra exempel på.

Namnet på kvarteret blir Peninsula Place. Bygget beräknas kosta cirka en miljard pund och det ska stå klart 2020. Tunnelbanestationen ska vara i drift under konstruktionens gång.

Londons borgmästare Sadiq Khan kommenterar projektet så här:

– Peninsula Place kommer att skapa en ny, levande, kulturell destination inom staden, som jag tror kommer att locka inte bara Londonbor utan besökare från hela världen. Den här investeringen i infrastruktur visar på vårt självförtroende även efter Brexit.

En annan nyhet i området är ett Ikea planerar att öppna ett nytt varuhus där, även om detaljplanerna ännu inte är godkända.